Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államfő egyik legbizalmasabb politikustársa, az elnöki mozgalom társalapítója, Macron személyes kérésére vezeti a kilencven százalékban politikai újoncokból álló legnagyobb, 308 fős parlamenti csoportot az 577 fős alsóházban.

A volt minisztert, aki egyetlen jelölt volt a frakcióvezetői posztra, kézfeltartással, 306 igen és két tartózkodás mellett választották meg vezetőjüknek az LREM képviselői.

Miután a vasárnapi nemzetgyűlési választásokon abszolút többséget szerezett az LREM, Emmanuel Macron másnap azt kérte Richard Ferrand-tól, akivel együtt alapította a mozgalmát, hogy lépjen ki kormányból - amelyben alig egy hónapig volt területfejlesztési miniszter - és legyen az LREM frakcióvezetője a nemzetgyűlésben.

A volt szocialista politikus, akit vasárnap az LREM színeiben újraválasztottak képviselőnek, egy biztosítótársaság vezetőjeként 2011-ben élettársától bérelt a biztosító számára irodát, és a magánjogi szerződés miatt a pár személyes haszonszerzéssel gyanúsítható. Az ügyészség egyelőre csak előzetes vizsgálatot indított, vádemelés nem történt.

Az ügyészi vizsgálat és az ellenzéki támadások ellenére az államfő és Edouard Philippe miniszterelnök is korábban támogatásáról biztosította a minisztert, és jelezték: csak vádemelés esetén köteleznek kormánytagot távozásra. Az elnöki hivatal cáfolta, hogy mégiscsak az ügyészi vizsgálat miatt kellett Ferrand-nak távoznia a kormányból.

Richard Ferrand az államfő egyik legközelebbi politikustársának számít. A breton politikus öt évvel ezelőtt lett először képviselő szocialista színekben. Amikor 2014-ben Emmanuel Macron gazdasági miniszter lett, Ferrand részt vett a liberalizációs törvények előkészítésében, amelyeknek jelentéstevője volt a nemzetgyűlésben, majd 2016-ban Macron mozgalmának egyik alapítója, és az elnökválasztásig a főtitkára volt. Az elsősorban harminc és negyven év körüli fiatalokkal megalakult mozgalomnak kora és tapasztalata miatt az 54 éves politikus kiemelkedő vezető személyiségévé vált Jean Pisani-Ferry közgazdász oldalán. A mozgalmat sokáig a háttérből irányító Ferrand lassanként Emmanuel Macron bizalmi emberévé vált, és az elnökválasztási kampányban elsőszámú szóvivője volt. Neki is köszönhető, hogy Macron mozgalma egy év alatt országosan megszervezett párttá nőtte ki magát.

Az új nemzetgyűlés kedden tartja alakuló ülését.