Büntetőeljárás alá vonhatják a 2010-ben alapított új, független görög statisztikai hivatal, az Elstat vezetőjét azzal a váddal, hogy intézménye számításaival elmélyítette az ország pénzügyi válságát, azaz a görög nemzeti érdekek ellen cselekedett - jelentette a Financial Times (FT). Andreasz Georgiu mostani munkáját megelőzően 20 éven át az IMF-nél dolgozott, kinevezéséről az athéni kormány állapodott meg Valutaalappal és az Európai Bizottsággal. Feladata az, hogy rendet tegyen a finoman szólva teljesen megbízhatatlan görög statisztikai adatszolgáltatásban.

"Leültethetnek, mert nem csalok"

Azért indítottak vizsgálatot ellenem, mert nem hamisítom meg az adatokat - mondta Georgiu az FT-nek. Azt szeretném, ha az Elstat egy unalmas intézmény lenne, amely egyszerűen végzi a dolgát, ám sajnos Görögországban a statisztikai adatszolgáltatás küzdősportnak minősül - tette hozzá.

Georgiunak december 12-én kell megjelennie az ügyészség előtt, amely pénzügyi bűncselekményekkel gyanúsítja. Ha megvádolják, és a bíróság ellene foglal állást, akkor akár életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik.

Számháború görög módra

Az elmúlt 18 hónapban éles viták alakultak ki a görög kormányhivatalnokok és az EU, illetve az IMF szakértői között a görög költségvetési hiány nagyságáról. Az eltérő becslések miatt megromlott a viszony az athéni pénzügyminisztérium és a nemzetközi hitelezők között.

Az Elstat felülvizsgálta a korábbi 2009-es deficitet, aminek eredményeként a GDP 13,4 százalékáról 15,8 százalékára emelte az adatot. Ez rekord az eurózóna tagországainak összehasonlításában, ám az Eurostat vita nélkül elfogadta az új becslést.

Keresd a sértett nőt!

Az ügyészség Zoe Georganta statisztikus vádjaira alapozza gyanúját, akit néhány társával együtt idén váltott le az Elstat igazgatóságában betöltött pozíciójáról Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter. Georganta azt állítja, hogy volt munkaadója eltúlozta 2009-es deficitadatot, ami így nagyobb lett az ír hiánynál. Emiatt kényszerült Görögország fájdalmas megszorító intézkedésekre.

Az Elstat megalapítása előtt a statisztikai hivataltól kapott számok alapján az athéni pénzügyminisztérium és a jegybank közös bizottsága határozta meg az Eurostatnak jelentett éves hiányt. A pénzügyminiszter felelt adat helyességéért.

Görögország a számokkal áll háborúban

Az új hivatal felállítása óta az Eurostat elhagyta a görög adatszolgáltatás megbízhatóságát megkérdőjelező megjegyzéseit, amelyekkel korábban rendszeresen kiegészítette az Európai Bizottságnak készített jelentéseit. Jellemző a változásra, hogy a felülvizsgált adatok szerint Görögország valós számai alapján 1999-ben nem léphetet volna be az eurózónába, mert hiánya magasabb volt a megengedettnél.

A görög politikai erők azonban - a kommunistáktól a szélső jobboldali pártokig - egy dologban egyetértenek: a megszorítások alapját képező 2009-es hiányt egyikük sem fogadja el. Még az Elstat házon belüli szakszervezete is bele akar szólni abba, milyen államháztartási adatokat közöl az intézmény. Sztrájkokat és ülő sztrájkokat szerveztek követelésük alátámasztására.

A lehető legrosszabbkor

Az ügyészségi eljárás hírét bizonyosan megütközéssel fogadják Görögország uniós partnerei, kisebb sokkot válthat ki, hogy a lépéssel a görög hatóságok lényegében felrúgják az elismert szakember kinevezéséről két éve kötött megállapodást.

Az Athén iránti bizalmat gyengítő lépés időzítése azért is "érdekes", mert az EU pénzügyminiszterei holnapi tanácskozásukon tárgyalnak az első EU-IMF kedvezményes hitel következő - nyolcmilliárd eurós - részletének átutalásáról Görögországnak. Enélkül a forrás nélkül Georgiu ügyészségi kihallgatásának idejére, december közepére csődbe megy az ország.