A piacok pozitívan reagáltak a várva-várt hírre: a Footsie 0,7, a CAC-40 1,1 a DAX pedig 1,3 százalékos pluszba kanyarodott föl, az EUR/USD pedig 1,3290-re emelkedett, az EUR/HUF 292 feletti szintekről 291 alá ereszkedett.

Amint arról korábban beszámoltunk, az igazán kritikus ügynek a nyugdíjak kérdése számított még csütörtök délelőtt is: a lefaragásokból 300 millió eurót akartak összehozni. A BBC felsorolta, miben jutottak ezt megelőzően egyezségre a felek. A minimálbért 22 százalékkal, 751 euróról 600 euróra csökkentik. (Megjegyzendő, hogy a Görögországhoz hasonlóan EU-IMF segítségben részesülő Portugáliában például 566 euró a minimálbér.)

Elbocsátanak 15 ezer embert 2012 végéig a közszolgálatból - tavaly 30 ezres leépítésbe ment bele a kormány, de ehelyett rendelkezési állományba helyezte az embereket, ami azt jelenti, hogy még hónapokig kapják fizetésüket, amíg az állam más munkát keres nekik a közszolgálatban. Vagy legalábbis úgy tesz, mintha tudna nekik másik állást ajánlani.

A 13. és 14. havi fizetés, amelyet karácsony és húsvét táján szoktak kapni a magánszféra dolgozói, megmarad. A függőben hagyott nyugdíjügyben a kormány a kiegészítő nyugdíjak 15 százalékos lefaragását kezdeményezte.

Lukasz Papadémosz kormányfő megerősítette a korábban közvetve nyilvánosságra került hírt, de nem árult el részleteket arról, hogyan sikerült megoldani a nyugdíjcsökkentés ügyében kialakult nézeteltéréseket. Elemzők szerint szóba kerülhetett, hogy más forrást keresnek a 300 millió eurós lyuk betömésére.

Az IMF és a görög hatóságok folytatják az új segélycsomag részleteiről szóló tárgyalásokat - közölte a Valutaalap szóvivője. Elmondta: a kormánykoalíció pártjainak vezetői fontos kezdőlépést tettek, erre alapozva a következő lépés pedig az egyeztetések folytatása.