Az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény módosított szövegéről - jelentette be Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője az MTI szerint. Az EU-tagországok állam- és kormányfői ezt követően Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel találkoztak, ahol megszületett a hivatalos egyezség a felek között. A megállapodást délután 5:00 óra körül Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hivatalosan is bejelentette az MTI tudósítása szerint. Tusk szerint egyhangú megállapodás született.

A Twitteren közzé tett helyi tudósítások szerint az EU 28 kormány- és államfőinek sikerült egyezségre jutni, miszerint Törökország kontrollálja az Európába irányuló menekülthullámot, cserébe megkapják a törökök a vízummentességet, ha Ankara eleget tesz a vonatkozó előírások mindegyikének, illetve június végéig újabb fejezetet nyitnak meg az uniós csatlakozásról. A megnyitandó csatlakozási fejezet nem az, amelyet korábban Ciprus blokkolt - mondták a Politico.eu-nak uniós források.

A visszaszállítás már vasárnaptól indul

Aamann a helyszínen arról tájékoztatta az újságírókat, a tervek szerint március 20-án lépne hatályba "ideiglenes hatállyal" a migrációs egyezmény, azaz az illegális migránsokat már vasárnap éjféltől visszaküldik Törökországba a nemzetközi és az uniós jog betartásával, amennyiben a menedékkérelmét elutasítják. Az elfogadott megállapodásban benne van az is a tudósítások szerint, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni. A folyamatban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is részt vesz, a visszatoloncolások költségeit az EU állja. Egy név nélkül nyilatkozó török illetékes később ezt úgy egészítette ki az MTI szerint, hogy maga a visszatelepítés, azaz a migránsok Törökországba való visszaküldése április 4-én kezdődik majd.

A tervezet értelmében kezdetben 72 ezer menekültet telepítenének át önkéntes alapon az Európai Unió tagállamaiba. Az Európai Unió Tanácsának tavaly júliusi döntése értelmében 22 504 nemzetközi védelemre szoruló embert kellene befogadniuk a tagországoknak az unión kívülről, és ebből eddig 4555 áttelepítés valósult meg. A fennmaradó mintegy 18 ezer helyet a megállapodás értelmében törökországi menekültekkel töltenék fel, és emellé jönne még további 54 ezer ember.

Névtelenséget kérő források szerint ugyanakkor arról nem született megállapodás, hogy a nem szíriai menekültek Törökországba való visszaküldésével mi lesz, miután Ankara továbbra sem akarja az ENSZ menekültekre vonatkozó egyezményét teljes mértékben biztosítani - írja a Politico.eu.

Több pénz csak később

Az Európai Unió beleegyezett, hogy felgyorsítja a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához már felajánlott hárommilliárd euró kifizetését. Amennyiben ezek a források kezdenek kimerülni, és az eredmények is megfelelőek, akkor az EU 2018 végéig további hárommilliárd eurót nyújt a törökországi menekültek ellátására.

A cseh és a finn miniszterelnök jelezte, hogy a részükről a megállapodás rendben van. Most már "csak" a maradék 27 tagállam kormány- és államfőjének kell rábólintania hivatalosan is a megállapodásra - írja a BBC.

Tavaly januártól egymillió migráns és menekült érkezett az EU-ba hajón Törökországból Görögországba, csak ebben az évben pedig több mint 132 ezren. Több tízezren ragadtak Görögországban annak következtében, hogy lezárták a nyugat-balkáni útvonalat.