A nemzetközi tekintélyű közgazdász felkérésére azután kerülhetett sor, hogy szombaton benyújtotta lemondását az olasz válsághelyzet kialakulásáért nagymértékben felelőssé tett  Silvio Berlusconi. A harmadik miniszterelnökségéből három és fél év kormányzás után távozni kényszerülő miniszterelnök, illetve pártja, a PdL mellette kitartó vezetői az utolsó pillanatig megpróbáltak feltételeket szabni Monti kormányzásához − köztük azt, hogy ne a ciklus végéig, 2013-ig maradjon hivatalban, hanem néhány hónapi rendcsinálás után jöjjenek az előrehozott választások, ahol a szakértői kormány feje nem is indulhatna.

Ez nem sok jót ígérhet a piacok szemében arra nézve, hogy az olaszok végre keresztülvisznek egy komoly reformot, beleértve a gazdaságot jó ideje megbénító politikai rendszerét is. Berlusconi még arra is figyelmeztetni próbált, hogy tőlük függhet egy Monti-kormány többsége: "Bármikor kihúzhatjuk a vezetéket konnektorból" − fogalmazott már lemondása után.

Az azonban már nem biztos, hogy Berlusconinak maradt elég híve egy szakértői kormány lebénításához és ha észrevette, milyen örömünnep fogadta Rómában a lemondását, akkor nem is gondolhatja, hogy ha megkísérli, azzal növeli a PdL majdani esélyeit.

 

Jöhet a vagyonadó?

A Berlusconi lemondása előtt elfogadott költségvetési törvény nagyrészt magában foglalja az augusztusi megszorító programban vállalt, az EU-val egyeztetett lépéseket. E szerint egyebek közt 67 évre emelkedik a férfiak és a nők nyugdíjkorhatára (2026-tól), állami ingatlanokat és termőföldeket privatizálnak, liberalizálják a helyi szolgáltatásokat, jövőre több mint 9 milliárd euróval csökkentik a minisztériumok büdzséjét, adókedvezménnyel ösztönzik a fiatalok és a nők foglalkoztatását. Mindennek nyomán jövőre 1,6 százalék lehet a GDP-arányos hiány, 2013-ban pedig egyensúlyba kerülhet a költségvetés.
Mindez azonban semmi ahhoz képest, amit olasz sajtóértesülések szerint Mario Monti tervez. A kormányzásra készülő volt uniós biztos vasárnap a jegybank új kormányzójával, Ignazio Viscóval tárgyalt, szombaton pedig Visco elődjével, az ECB új elnökével, Mario Draghival egyeztetett terveiről. Ezek között szerepel az első lakásra kivetett, Berlusconi által eltörölt ingatlanadó visszaállítása, az egymillió euró fölötti vagyonok megadóztatása, a politikai kiadások további lefaragása, a csak szolgálati idő alapján való nyugdíjba menés megszüntetése.