A 74 éves Mattarella az olasz kereszténydemokrata politikai hagyomány képviselője. Édesapja, Sergio Mattarella az 50-60-as évek kereszténydemokrata kormányainak minisztere volt. Fivérét, Piersantit, Szicília tartományi elnökét, 1980-ban meggyilkolta a Cosa Nostra maffiaszervezet.

Az új olasz elnök személyéről csütörtök óta szavaznak Rómában az úgynevezett "nagyválasztók" - azaz a képviselők, a szenátorok, valamint a 20 olasz régió 58 elektora, összesen 1009 ember. Az első három forduló eredménytelen lett, mert itt még kétharmados többségre lett volna szükség a győzelemre. Szombaton, a negyedik fordulóban viszont már elég volt az egyszerű többség is. Mattarellának így 505 szavazatra lett volna szüksége, és végül ennél jóval többet, 665 voksot kapott.

Az elnökválasztáson a második legtöbb szavazatot az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje, Ferdinando Imposimato kapta, őt 127 nagyválasztó támogatta.

Megfigyelők szerint Mattarella viszonylag sima megválasztása azt jelzi, hogy Matteo Renzi balközép miniszterelnök biztosan kézben tartja a belső ellentéteiről hírhedt pártját és törvényhozásbeli többségét.

Bár az olasz köztársasági elnök nagyrészt ceremoniális feladatokat lát el, az Olaszországban nem ritka belpolitikai instabilitás esetén fontos jogkörökkel rendelkezik, például feloszlathatja a parlamentet és választásokat írhat ki. Mattarella elődje, a januárban idős kora miatt lemondott, 89 éves Giorgio Napolitano az utóbbi évek gazdasági nehézségei közepette fontos szerepet játszott az olasz politikában. Az elnök megbízatása hét évre szól.

Az első szicíliai köztársasági elnök portréja

Szerény és visszahúzódó, de rigorózus politikusnak tartják a szombaton olasz köztársasági elnökké választott Sergio Mattarellát, aki bár nemzetközileg kevéssé ismert, hazájában jelentős politikai karrier áll mögötte.

Az olasz médiumok csak "szürke emberként" emlegetik a 74 éves Mattarellát, amiért az újdonsült államfő az ilyen színű ruhákat részesíti előnyben. Párttársai és korábbi kollégái pedig úgy vélekednek róla, hogy a könyveket és a munkát a kamerák előtti tetszelgés elé helyezi, és kifejezetten kerüli a nyilvánosságot. Ezzel pedig szöges ellentéte az őt a posztra jelölő Matteo Renzi kormányfőnek, és elődjétől, az utóbbi években kvázi válságmenedzserként eljáró Giorgio Napolitano exelnöktől is eltér a temperamentuma.

Ugyanakkor bármennyire is visszahúzódó, igen jelentős politikai karrier áll Mattarella mögött. 1983-2008 között parlamenti képviselő volt, a Kereszténydemokrata Párt (DC), az Olasz Néppárt (PPI) és a szintén kereszténydemokrata Margherita színeiben. 2007-ben ugyanakkor elhagyta a kereszténydemokrata oldalt, és részt vett a jelenlegi kormánypárt, a balközép Demokrata Párt (PD) megalapításában.

A veterán politikus öt különböző kormánynak volt tagja. 1987-1989 között a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter volt, 1989-1990-ben oktatási miniszter az akkori kereszténydemokrata kormányokban. 1998-1999 között miniszterelnök-helyettes, 1999-2001 között védelmi miniszter volt a balközép D'Alema-kormányokban. Mattarella neve az általa kidolgozott olasz választási törvényről (mattarellum) ismert. 2011 óta az alkotmánybíróság tagja volt.

Sergio Mattarella az olasz kereszténydemokrata politikai hagyomány képviselője. Édesapja az ötvenes-hatvanas évek kereszténydemokrata kormányainak minisztere volt. Fivérét, Piersantit, Szicília tartományi elnökét, 1980-ban meggyilkolta a Cosa Nostra maffiaszervezet. Sergio Mattarella ezután kezdett politizálni.

"Negyven év óta egyenes gerinccel politizál" - írta Mattarelláról a PD-hez közel álló La Repubblica című napilap.

Kereszténydemokrata elkötelezettsége ellenére az újdonsült elnök nem ápol jó viszonyt a legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) vezetőjével, Silvio Berlusconival. 1990-ben például - több társával együtt - azért mondott le a miniszterségről, hogy így tiltakozzon egy Berlusconi médiabirodalmát előnybe hozó törvény miatt. Ehhez hasonló lépései miatt egyenes és erkölcsös politikusnak tartják hazájában.

Sergio Mattarella Olaszország első szicíliai köztársasági elnöke. Három gyereke van, de felesége 2012-ben elhunyt, azóta Mattarella az alkotmánybíróság római vendégházában élt.