Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztségviselő hétfő délelőtt közölte, hogy Evklídisz Cakalotosz külügyminiszter-helyettes, görög főtárgyaló a pénzügyminiszteri tisztség első számú várományosa.

A görög sajtóban Jeórjiosz Sztatakisz gazdasági miniszter neve is felröppent esetleges jelöltként.

Az eddigi pénzügyminiszter, Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy azonnali hatállyal lemond posztjáról. Utódját hivatalosan a politikai vezetők hétfő délelőtti tanácskozása után nevezik meg.

Varufakisz a januárban hivatalba lépett Ciprasz-kormány legellentmondásosabb személyisége volt. Míg honfitársai imádják és szupersztárként ünnepelték, külföldön kifejezetten nem kedvelték. Euróövezeti partnerei többé-kevésbé nyíltan panaszkodtak arra, hogy nehéz együttműködni vele, stílusa arrogáns, kioktató. Ennek következtében Alekszisz Ciprasz áprilisban úgy döntött, hogy csökkenti Varufakisz szerepét a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, és gyakorlatilag Cakalotoszt tette meg főtárgyalónak.

Az 1960-ban Rotterdamban született Evklídisz Cakalotosz az oxfordi és a sussexi egyetemen közgazdaságtant, politikatudományt és filozófiát tanult, 1989-ben Oxfordban doktorált. Egy évet dolgozott kutatóként a kenti egyetemen, majd tanított, előbb a kenti egyetemen (1990-1993), majd az athéni közgazdaság-tudományi (1994-2010) és az athéni állami egyetemen (2010 óta).

A kormányzó Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) politikusa, először 2012 májusában választották meg parlamenti képviselőnek, majd a 2015 januárjában tartott választáson ismét mandátumot nyert. Tagja a Sziriza központi bizottságának.

A politikus nagyapja az a Thraszívulosz Cakalotosz tábornok volt, aki részt vett az első világháborúban az 1919-1922-es görög-török-háborúban, a második világháborúban, majd a görög hadsereg vezérkari főnöke volt és jelentős szerepet játszott a polgárháborúban.