Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Belarusz arra készül, hogy szemérmetlenül nagy profitot hasít azon, hogy Oroszország válaszul a nyugati szankciókra betiltotta az élelmiszerek bevitelét az EU-ból, az USA-ból, Norvégiából, Ausztráliából és Kanadából - írja a Moscow Times hírportál. Két lehetősége is kínálkozik erre: felpörgetheti saját élelmiszeriparát, illetve átcímkézve reexportálhat a tilalom alatt lévő térségekből származó termékeket az orosz piacra.

Fehéroroszország kész arra, hogy oroszlánrészt vállaljon a tilalom miatt az orosz élelmiszerpiacon keletkező hiány pótlásában - jelentette ki Leonyid Mannich, a minszki kormány mezőgazdasági miniszterének első helyettese. Az ország termelői és kereskedő előtt álló lehetőséget nemes egyszerűséggel a 19. századi észak-amerikai aranylázhoz hasonlította.

Van itt minden, kérem

Számos nyugati árut magunk is elő tudunk állítani - fejtegette a RIA Novosztyinak nyilatkozva. Pótolni tudunk számos sajtfélét, helyettesíteni tudjuk a lengyel almát, a holland burgonyát. Mindenből van saját termelésű árukészletünk. Ha az egyéves tilalom alá eső termékek értékét nézzük, akkor érthető a belorusz politikus lelkesedése, ugyanis kilencmilliárd dollár értékű import kiváltására nyílik lehetőségük az erre vállalkozóknak.

A politikus lelkesedése nem alaptalan. Fehéroroszországnak óriási lehetőségei vannak az tejimport tilalmának kihasználására - mondja Alekszander Knobel, a Gandar Institute kereskedelmi kutatóintézet igazgatója. Ezen a piacon az import jelentős részét pótolhatja, ami évi több milliárd dolláros bevételt ígér. Szakmai szervezetek szerint a szankciók nyomán az év végéig kétmillió tonna tej esik ki az orosz piacról.

Átcímkézés

Amint megjelent a hír az élelmiszer-beviteli korlátozásról, az orosz internetes site-kon kisvártatva feltűnt egy régi vicc. Eszerint egy vásárló kagylót akar venni egy oroszországi boltban, ám csak olyat talál, amelynek csomagolásán a nem túl bizalomgerjesztő Made in Belarus felirat szerepel. Megkérdezi az eladótól, hogyan származhat a kagyló Fehéroroszországból, amikor annak nincs is tengerpartja. A válasz: higgye el a kedves vevő, hogy nincs másfajta kagyló, mint a belorusz, úgyhogy vegye meg azt.

A vicc a lényegében egypártrendszerben működő, a korrupcióval, a szürke- és feketeüzletekkel szemben kevésbé finnyás Fehéroroszországban kialakult átcímkézési gyakorlatra utal. A vámuniónak köszönhetően a Belaruszban készült termékek vámmentesen juthatnak el Oroszországba, így élelmes "vállalkozók" abból élnek, hogy máshonnan származó árukat átcímkéznek, majd továbbexportálnak a szomszédos országba. Az elmúlt években például sikerrel vittek ki Oroszországba lengyel húst belorusznak álcázva - mondja Dmitrij Bolkunetsz, a moszkvai Gazdasági Főiskola tanára.

Itt a nagy lehetőség

Az orosz élelmiszerimport-tilalom tálcán kínálja a feketeexport felpörgetésének lehetőségét, vagy legalábbis nagyon nagy lesz a kísértés. Fehéroroszország egyfajta tranzitzónaként működhet, amelyen át az európai áruk új címke alatt mégis bejutnak Oroszországba. Ha Moszkva nyomást gyakorol Minszkre a tilalom tényleges betartása érdekében, még akkor is van lehetőség a haszonszerzésre.

A beloruszok megvásárolhatják az orosz piacról kiszoruló termékeket saját felhasználásra vagy továbbfeldolgozásra. A hazai piacukon így felszabaduló termékeiket pedig teljesen legálisan kivihetik Oroszországba. Elemzők arra számítanak, hogy az uniós termelők kétségbeesetten igyekeznek majd Belaruszban és Kazahsztánban eladni azokat a termékeiket, amelyeket kitiltottak Oroszországból.

A moszkvai gazdaságfejlesztési minisztérium adatai szerint az orosz fogyasztók 4,5 milliárd dollár értékű élelmiszert vásároltak fehérorosz exportőröktől tavaly. Főként tejet, tejterméket és húst. Ez adta az oroszországi belorusz áruexport negyedét.