Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

 

A király felkért, hogy alakítsak kormányt. Elmondtam neki, hogy egyelőre nem rendelkezem a kellő támogatással, de elfogadom a felkérést

- fogalmazott Mariano Rajoy, aki hozzátette: megkettőzött erőfeszítéssel kezd tárgyalni péntektől azért, hogy stabil kormány jöhessen létre.

Úgy vélekedett, hogy az új spanyol kormány élén a PP-nek kell állnia, tiszteletben tartva a választók döntését, de nem is lát más reális alternatívát ezen kívül. Mint mondta, kész arra is, hogy kisebbségben kormányozzon, de a pártoktól elkötelezettséget vár abban, hogy felelős ellenzék legyenek. A politikus hangsúlyozta: nem engedhető meg a kormányalakítási tárgyalások újabb kudarca, a parlamenti választások újbóli megismétlése.

Mariano Rajoy egyelőre nem számíthat a spanyol parlamenti pártok támogatására, amelyek az elmúlt három napban uralkodó számára is nyilvánvalóvá tették, egyikük sem támogatja a PP kormányalakítási szándékát és Mariano Rajoy miniszterelnöki újraválasztását.

A Néppárt számára egyedül az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt könnyíti meg a kormányalakítást. Korábban bejelentették: a párt képviselői tartózkodni fognak a kormányfőválasztás második körében, amikor az abszolút többség helyett egyszerű többség - a voksoló képviselők többségének igen szavazata - is elég a győzelemhez. Albert Rivera pártelnök VI. Fülöppel csütörtökön folytatott megbeszélését követően sürgette, hogy a parlament mielőbb tartsa meg a kormányfőválasztást és alakuljon meg az új kabinet.

Két forgatókönyv lehetséges

A politikus szerint A és B verzió létezik a jelenlegi patthelyzet feloldására:

  • az első egy koalíciós kormány a konzervatívok, a szocialisták és a liberálisok részvételével, de nem Mariano Rajoy irányításával, hanem "tiszta kezekkel";
  • a másik, hogy Rajoynak kisebbségben kell kormányoznia, megválasztását tartózkodással segíthetnék a pártok - tette hozzá, kollektív tartózkodást javasolva.

Pablo Iglesias, a baloldali Képesek vagyunk rá (Podemos) párt főtitkára az uralkodóval tartott csütörtöki találkozóját után elmondta: csak a szocialista párt oldhatja fel a kialakult helyzetet azzal, hogy eldönti, támogatja-e a PP-t vagy létrehoz egy baloldali koalíciót. A pártvezető elismerte, ennek esélye most még távolabb van, mint néhány hónappal ezelőtt, amikor a szocialisták próbáltak meg kormányt alakítani Spanyolországban. Véleménye szerint végül megalakulhat majd a PP vezette kormány.

VI. Fülöp Pedro Sánchezt, a szocialista párt (PSOE) főtitkárát is fogadta, aki úgy nyilatkozott: Rajoynak demokratikus kötelessége elfogadni az uralkodó felkérését a kormányalakításra és belemenni a parlamenti szavazásba. Kizárta, hogy akár tartózkodással is segítenék Mariano Rajoy kormányfővé választását, mert szerinte a PP-nek az ideológiailag hozzá közelebb álló pártok támogatását kell keresnie. (A katalán és baszk konzervatív, egyben nacionalista pártok nagyobb autonómiát, illetve függetlenségi népszavazást kérnének a támogatásért cserébe, amit a Néppárt elutasít.)

Spanyolországot fél éve bénítja politikai patthelyzet; a decemberi parlamenti választásokon a Néppárt nyert, de kis fölénye nem volt elég az önálló kormány létrehozásához, a többi parlamenti erő pedig elutasította az együttműködést. Ezért Mariano Rajoy januárban visszautasította a király felkérését a kormányalakításra.

A helyzet most, a júniusi választások után is hasonló, a konzervatívok egyedül nem tudnak kormányt alakítani, a 350 fős törvényhozásban 137 mandátumuk van.
A miniszterelnök parlamenti megválasztásához az első szavazáson abszolút többségre, 176 képviselő támogatására van szükség.