Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emmanuel Macron azért mondott le, hogy "teljes idejét a politikai mozgalmának szentelje" - tudatta közleményben az Elysée-palota, ahol délután személyesen nyújtotta be a lemondását a 38 éves tárcavezető Francois Hollande államfőnek.

Utódának a francia köztársasági elnök egyik legrégebbi munkatársát nevezte ki Michel Sapin személyében, akinek eddigi tárcáját kiszélesítette a gazdasági ügyekkel.

Emmanuel Macron "ismét szabad ahhoz, hogy új politikai mozgalmát felépítse" - mondta a volt tárcavezető által márciusban En marche (Indulás!) elnevezéssel alapított párt egyik szóvivője. Az új politikai mozgalom célja felülemelkedni a bal- és jobboldali megosztottságon. Emmanuel Macron korábban elmondta, hogy elégedetlen a jelenlegi baloldallal. Július 12-én Párizsban tartott nagygyűlésén pedig azt ígérte mintegy 3500 fős hallgatóságának, hogy a 2017-es választásokon győzelemre viszi a pártját.

A lemondással azonnal megindultak a találgatások, hogy új mozgalma élén Emmanuel Macron elindul-e a jövő évi elnökválasztást megelőző jelöltállító választáson, amelyet januárban rendez a francia baloldal. Francois Hollande még nem jelezte, hogy újra elindul-e az elnöki székért, illetve az előválasztáson, ahol a felmérések szerint legesélyesebb kihívója Emmanuel Macron lehetne. Eddig három volt baloldali miniszter jelezte, hogy megméretteti magát a januári jelöltállításon.