A brit napilap online portálján megjelent cikk szerint Venezuelában pénteken a lakosságnak egy olyan elektronikus kártyarendszerbe kellett regisztrálniuk, amely a kialakult élelmiszerhiánynak lenne hivatott véget vetni.

A héten bemutatott személyi igazolványok a venezuelaiak számára heti egy alkalomra csökkenti a bevásárlásaikat és blokkol bármilyen olyan tranzakciót, amivel a vásárló megszegné a szabályokat. A kormány ugyanis meg akarja akadályozni az egyének "túlvásárlását", miután az országban olyan alapvető élelmiszerekből alakult ki hiány, mint tej, cukor, vagy vécépapír. Egyesek ezt a lépést a világ egyik legnagyobb olajtermelő nemzetének gazdaságpolitikai kudarcának beismeréseként értékelték.

Fellépés a spekulatív vásárlások ellen

Hivatalosan is vádat emeltek az ellenzéki politikus ellen

Pénteken a legfőbb ügyész, Luisa Ortega Diaz bejelentette a CNN szerint, hogy Leopoldo Lopez ellenézki politikus, volt polgármester és miniszterelnökjelölt ellen hivataloasn is vádat emelnek nyilvános felbújtás, anyagi károkozás, gyújtogatás és összeesküvés miatt. A már több mint egy hónapja előzetes letartóztatásban lévő politikust Nicolas Maduro kormánya eredetileg terrorizmussal és gyilkossággal vádolta, de ezeket a vádakat később ejtették. Venezuelában február 12-e óta kormányellenes tüntetések zajlanak, amelyekben eddig - a kormányzati média szerint - 39 haltak meg és több mint 600-an sérültek meg. Ha Lopezt bűnösnek találják, 14 év börtönt kaphat.

A Guardian szerint az elektronikus kártya a vásárolt árucikkek követésével és a bevásárlások korlátozásával a felhalmozásokat és a "spekulatív vásárlásokat", azaz a megvásárolt termékek haszonnal megfejelt továbbértékesítését hivatott megakadályozni. Az ennél fontosabb ok azonban annak a megakadályozása, hogy jelentős mennyiségű élelmiszert adjanak el a szomszédos Kolumbiának. Egyes becslések szerint ugyanis Venezuela élelmiszerkészletének mintegy 40 százalékát illegálisan továbbértékesítik a határon kívül.

Az élelmezésért felelős miniszter, Félix Osorio szerint a kártya kiváltása nem kötelező, az átlagos felhasználók pedig még az államilag támogatott élelmiszerláncok hálózatában is vásárolhatnak, de mint sok hűségprogram esetében, a kártyatulajdonosoknak árengedmény és speciális kedvezmények is járnak, sőt, még egy nyereményjátékon meg is nyerhetik a Venezuela egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési programjának keretében készülő 500 ház egyikét.

Kritikusok szerint ez az intézkedés azonban nem segít a problémán, miután az államilag meghatározott árak miatt a termelés veszteséges, így nem éri meg termelni. Közgazdászok szerint inkább fokozatosan meg kellene szüntetni a hatósági árakat, a társadalom legszegényebb rétegeinek pedig inkább egy élelmiszervásárlásra korlátozott bankkártyát (debit card) kellene adni. A jelenlegi hatósági árakkal ugyanis szerintük az a probléma, hogy nem jut el közvetlenül a családokhoz, hanem a terméket szubvencionálja. Ez pedig szűkösséget, hosszú sorokat eredményez, a csempészetet pedig ösztönzi.

Keményebb kritikus vélemények szerint viszont ennek a rendszernek a bevezetése egyértelmű jele annak, hogy Venezuela gazdasága kikerült a kontroll alól. Mások szerint pedig ez semmivel sem különb egy kubai sítlusú jegyrendszernél, ami előbb vagy utóbb az állampolgárok gazdasági döntéseit fogja korlátozni.