Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko találkozója kedden este mintegy két órával az orosz- fehérorosz-kazah vámunió államfőinek és Porosenkónak az Európai Bizottság képviselőinek részvételével Minszkben zajló zajló plenáris tanácskozását követően kezdődött el.

Az orosz elnöki hivatal korábban azt közölte, hogy őszinte beszélgetést vár a minszki találkozón az ukrán válság rendezéséről, a humanitárius kérdésekről. Dmitrij Peszkov szóvivő nem zárta ki, hogy a gázvitáról és egyéb gazdasági kérdésekről is szó esik a két államfő első kétoldalú megbeszélésén, amely késő este még tartott. Moszkva csak hétfőn jelentette be, hogy elismeri Petro Porosenkót ukrán államfőként.

Előzőleg a többoldalú találkozón kényszeredetten, de kezet fogott egymással a két államfő, s mindketten az ukrán válság békés megoldása mellett álltak ki a vámuniós állami vezetők és az Európai Bizottság magas rangú tisztviselői előtt.

A minszki Függetlenségi Palotában zajló találkozón készült felvételek jól érzékelhető feszültségről árulkodtak. A gazeta.ru internetes újság helyszíni tudósításához mellékelt fényképek és egy videofelvétel szerint Putyin mosolya kényszeredett volt, Porosenko pedig komoly maradt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője előtt, Catherine Ashton előtt megejtett kétfogásnál.

Az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós vezetők és Porosenko, valamint a Európai Bizottság képviselői egy hatalmas kerekasztalnál tanácskoztak. Az orosz elnök és az ukrán államfő egymástól jó messze, de egymással szemben kaptak helyet.

Vlagyimir Putyin beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország nem vonja kétségbe Ukrajna önrendelkezéshez való jogát. Hozzátette: "Oroszország minden kétséget kizáróan, mindig tisztelte és tisztelni fogja bármely nép, bármely ország szuverén jogát arra, hogy megszervezze saját politikai életét, szövetségeket kössön, katonai, és gazdasági szövetségeket is, de reméljük, hogy ez nem a nemzetközi kapcsolatok más részvevői kárára történik és nem mi fizetjük meg annak az árát". Az orosz elnök kijelentette: Moszkvában célszerűnek tartanák, ha nem csak megőriznék, hanem jelentősen növelnék a vámunió és Ukrajna együttműködését. Szerinte az azonban kérdéses, ha valóban hatályba lép az Európai Unió és Ukrajna társulási szerződése.

Petro Porosenko ugyanakkor arról biztosította külön megbeszélésén Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy az ukrán parlament szeptemberben, még az október 26-ra kiírt parlamenti választások előtt jóváhagyja az Európai Unióval kötött társulási szerződést.

Az ukrán államfő június 27-én írta alá Brüsszelben az európai uniós társulási szerződés gazdasági részét, a szerződés politikai fejezeteit pedig március 21-én látták el kézjegyükkel a felek.

Az ukrán elnök Minszkben hangsúlyozta, hogy az Európai Unióhoz csatlakozás semmiképpen nem irányul senki ellen.