Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eddiginél is keményebb fellépést sürget a magyar kormány ellen Guy Vershofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője "Itt az idő Orbán EU-s szavazatai jogának felfüggesztésére" című cikkében, amelyet az eurobserver.com közölt. A vélemény rovatban megjelent írás szerint az Európai Unió nem csupán gazdasági válságot él át, hanem egyes országaiban, köztük Magyarországon, demokratikus válságot is. Orbán Viktor miniszterelnök és konzervatív Fidesz pártjának hatalomra kerülése óta drámai változások történtek a jogrendszerben. Az új alkotmányon felül számos további erősen vitatott jogszabályt fogadtak el, például egy új médiatörvényt, amely korlátozta a sajtó szabadságát - kezdi kifogásai felsorolását Vershofstadt.

Ezt követően egyből az alaptörvény két hete elfogadott negyedik módosítására tér át, amely példa arra, hogy a "gránit szilárdságúnak" titulált alkotmányt a kormánypártok kétharmados többségük birtokában tetszés szerint változtathatják. A frakcióvezető szerint azonban a politikai többség nem arra való, hogy mindent keresztülverjenek a kisebbségen. Nemzetközi és európai intézmények, a civil társadalom, emberjogi szerveztek, a magyar ellenzéki pártok, sőt még az Egyesült Államok is alapos elemzés alá vette és bírálta Magyarország fokozatos "orbanizálását".

Tetemre hívás

Vershofstadt ezt követően felsorolja a negyedik módosítással szemben megfogalmazott kifogásokat kezdve attól, hogy beemeli az alkotmányba az alkotmánybíróság által elutasított szabályokat egészen a család definíciójának szűkítéséig. Emellett megemlíti a módosítás után történt újabb botrányt: az antiszemita újságíró és a szélsőjobboldali popzenész kitüntetésének ügyét. Az EP liberális képviselőcsoportja már megfogalmazta erős kritikáit és kezdeményezte a helyzet megvitatását a parlament áprilisi plenáris ülésén - emlékeztet a frakcióvezető.

Ő maga javasolta az Európai Bizottságnak és Tanácsnak, hogy léptessék érvénybe Magyarországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikkelyét, amelynek alapján megkezdődhet a vizsgálat annak kiderítésére, hogy a budapesti kormány tettei veszélyeztetik-e az európai alapértékeket, a demokratikus jogokat, a jog uralmának elvét és az alapvető emberi jogokat vagy sem. Ha egy ilyen vizsgálat pozitív eredménnyel jár, akkor az Európai Tanács minősített többséggel felfüggesztheti Magyarország uniós jogait, köztük szavazati jogát.

Elég volt

Ez utóbbi megvonását gyakran "atomfegyverként" emlegetik a tagállamok megrendszabályozására, ám ez annyiban pontatlan, hogy "bevetése" nem ad hoc döntés eredménye lehet, hanem egy formális procedúra eredménye. Ez az eljárás azért van, hogy az unió a segítségével kezelje a magyarországihoz hasonló helyzeteket, ha megvan ehhez a politikai akarat.

Hadd legyen világos! - emeli ki Verhofstadt.

Úgy vélem, túl vagyunk azon, hogy kockázatról beszéljünk. Az alapértékek állandó, szisztematikus megsértéséről van szó. Ezért kezdeményezni fogom, hogy az Európai Parlament indítsa el a hetes cikkelynek megfelelő eljárást. Arra szólítom fel az Európai Néppártot - amelynek a Fidesz is tagja -, hogy támogassa a procedúrát. A döntéshez kétharmados többség kell, ami nem jön össze a néppártiak szavazata nélkül.