Barack Obama amerikai elnök begyűjtött néhány nagyon fontos támogatást ahhoz, hogy az amerikai kongresszus áldását adja a szíriai rezsim elleni katonai megtorló akcióhoz. John Beohner az alsóház ellenzéki republikánus többségének vezetője egyetért a beavatkozással és arra szólította fel képviselőtársait, hogy mondjanak igent az akcióra. Hasonló véleményen van a republikánusok rangsorában második helyen álló Eric Cantor és a kisebbségi demokrata frakciót irányító Nancy Pelosi is jelezte, hogy egyetért egy "célzott, korlátozott, rövid ideig tartó" bombázással.

A felsőház vezetői szintén úgy nyilatkoztak, hogy a kétkedő hangok ellenére itt is meglesz a többség a bombázáshoz. A szenátus külügyi bizottsága elkezdett szövegezni egy határozatot, amely korlátozná a támadás hatókörét és idejét is. Az elnök egyik legnagyobb bírálója, a republikánus Rand Raul szenátor kijelentette, hogy ez a dokumentum meg fogja kapni a felsőház támogatását. Elemzők szerint mindez határozott hangulatváltozást jelent az eddigiekhez képest, a nagyágyúk felsorakozása a katonai akció mögött visszaszorítja a vita eddigi szkeptikus hangnemét.

Nem szállunk partra - csak ha muszáj

A kongresszus támogatásának egyik alapfeltétele, hogy amerikai katonák ne szálljanak partra Szíriában. Ezt az elnök és John Kerry külügyminiszter meg is ígérte, igaz, az utóbbi hozzátette, hogy a katonai offenzíva elkerülésére gondol, ami nem vonatkozik a kommandóakciókra. Utóbbival kapcsolatban azt a példát hozta, hogy ha az Al-Kaida támogatását élvező felkelők kezére vegyi fegyverek kerülnének, akkor az ezt a helyzetet felszámoló beavatkozásról senki, semmilyen körülmények között nem tudná lebeszélni.

Élve a lehetőséggel, hogy az elnök a képviselők hozzájárulását kérte a bombázásához, sokan máris hozzáláttak mindenféle határozatok megfogalmazásához. A szenátus említett dokumentuma például különféle feltételeket tartalmaz, például 60 napban korlátozná az akció idejét, amit 30 nappal meghosszabbíthatna az elnök, ha szükségét látná ennek. Emellett azt várnák Obamától, hogy álljon elő a lehetetlennel: a szíriai polgárháború tárgyalásos rendezésének tervével. A határozatról ma szavaz a bizottság - végül is enélkül nem dokument a dokument. Eközben a képviselőház demokratái is készítenek egy alternatív határozatot, ami hasonló elemeket tartalmaz. Jót lehet majd vitatkozni a kettő egyesítésén.