Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni lesz az első olyan nyári olimpia, ahol a fenntarthatóság már a tervezés kezdetétől kiemelt szerepet kap. A LOCOG (London 2012 Organizing Committee of the Olympic and Paralympic Games − azaz a szervezőbizottság) fenntarthatósági tervének középpontjában az olimpia ökológiai lábnyomának minimalizálása áll. Ennek jegyében kiemelt figyelmet szentelnek az alternatív energiának és az energiaellátás hatékonyságának, illetve az infrastruktúra későbbi kihasználhatóságának − szemben a korábbi szemlélettel, amely a látványelemekre helyezett nagyobb hangsúlyt.

 

Kritizálják a költségvetést

A válság egyelőre nem érintette az olimpiai projektre még az előző brit kormány által elkülönített 9,3 milliárd fontos büdzsét. Igaz − mint talán minden más olimpiánál −, most is elhangoztak kemény kritikák arról, hogy ez a költségvetés mennyire tartható, és amellett, hogy a brit társadalom vélhetően éveken át nyögi majd a terheket, milyen hosszú távú haszna lesz az eseménynek.

Rövid távra nem költenek

A cél az volt, hogy rövid távú fejlesztésekre ne is költsenek a szervezők − mondta Simon Wright, az Olympic Delivery Authority (ODA) infrastruktúráért és közművekért felelős igazgatója. A törekvés megnyilvánul az energiahatékonyságban, az ivóvíz-felhasználásban, az egyéb infrastrukturális fejlesztésekben, valamint a közlekedés széndioxid-kibocsátásának csökkentésében is. Az olimpia nyomán London egyik legszegényebb részét (a Lower Lea Valley-t, egy nehézfémektől és vegyi anyagoktól szennyezett korábbi ipartelepét) teljes mértékben rehabilitálják, az alternatív energiaforrások felhasználása mellett pedig visszabontható stadionokat telepítenek (az olimpiai stadiont például 80 ezer férőhelyről 25 ezresre bontják vissza, de hasonló megoldással élnek más, kisebb arénáknál is). Emellett ideiglenes médiaközpontot állítanak fel, mobil medencéket telepítenek, elektromos autókat és energiatakarékos led-technológiás megvilágításokat használnak majd. Az olimpia után a lebontott anyagok 97 százalékát újra lehet hasznosítani.

 

Gázmotorok adják az energiát

Az olimpia "motorja" három Jenbacher gázmotor lesz, ezek egyszerre szolgáltatnak áramot, fűtést és hűtést az olimpiai parkban, később pedig az itt kialakított lakóházaknak biztosítanak energiát. A gázmotorok összességében akár 90 százalék feletti hatékonyságot is elérhetnek, elsődleges energiaigényük pedig a hagyományos magasfeszültségű távvezetékes áramszolgáltatásénál 45 százalékkal alacsonyabb, és 15 százalékkal csökkentik a széndioxid-kibocsátást (az olimpián használt típus ennél több mint kétszer magasabb kibocsátáscsökkentést is elérhet). A motor természetes vagy más − gyakorlatilag bármilyen ipari hulladékból keletkező − éghető gázzal üzemeltethető − mondta Leon Jansen van Vuuren, a General Electric (GE) gázmotor üzletágának nyugat-európai regionális vezetője. (Jenbacher gázmotorokat Magyarországon is használnak, például az ország legnagyobb, nemrégiben Szarvason átadott biogázerőművében.)

 

Elektromos flotta szolgál majd a parkban

A takarékoskodás jegyében az olimpiai parkban a vécéöblítéshez vagy az öntözéshez nem ivóvizet használnak. A területen elektromos autókkal lehet majd közlekedni, ezek töltőállomásait a GE biztosítja, a flottában pedig a BMW és a Mini modelljei szolgálnak. Az energiaellátást okos hálózat (ENMAC Smart Grid) biztosítja majd, egy olyan menedzsmentrendszer, amely a hálózat energiafelhasználásáról valós idejű adatokat szolgáltat, lehetővé tesz távirányítású szabályozást, illetve pontos adatokat ad a hálózati zavarokról. Az energiaellátás folytonosságát szünetmentes tápegységek biztosítják, amelyek egy esetleges áramszünet idején a helyreállításig egy akkumulátoros generátorra kapcsolnak át. Utóbbi megoldás az eredménykijelző és biztonsági rendszerek, a médiaközvetítések, valamint az it- és telekommunikácós szolgáltatások áramellátását szolgálja, az olimpia után pedig olyan intézmények − kórházak, iskolák, fontos ipari létesítmények − kapják meg, ahol az áramszolgáltatás folyamatossága kritikus igény − hangsúlyozta Tony Gale, a GE London 2012 projekt ügyvezető igazgatója.