Az elmúlt öt évben több, mint 11200 orvos hagyta el Romániát, eközben alig 8600 új szakember szerzett diplomát az ország valamely egyetemén - kongatta meg a vészharangot szerdán Vasile Astarastoae, a Román Orvosi Kamara elnöke. Hozzátette: a jelenség aggasztó mérteket öltött, sok kórházban gyakorlatilag lehetetlen megoldani a szakorvosi ellátást, miközben az állam az említett időszakban megközelítőleg három milliárd lejt (egy euró 4,45 lej) költött orvosképzésre.

Az emigrálás legfőbb okai az alacsony jövedelmek és a rossz munkakörülmények, a megfelelő eszközök illetve gyógyszerek hiánya miatt orvosok kénytelenek improvizálni, ezért egyre gyakoribbak a műhibák is. A túlpolitizált és alacsony költségvetésből gazdálkodó román egészségügyben nincs lehetőség szakmai fejlődésre, a dolgozók a társadalmi megbecsülés hiányára is panaszkodnak.

A szakemberhiány miatt 58-60 órát kell a román orvosoknak dolgozni egy héten, miközben az uniós irányelv heti 38 órát ír elő. A fizetések ezzel szemben messze elmaradnak az EU-s átlagtól, egy orvos az országos átlagjövedelem alig 0,77 százalékát viszi haza Romániában miközben Nagy Britanniában vagy Franciaországban az átlagbér 4,3 illetve 3,4 -szeresét kapják-- állítja Astarastoae.