Több ezer rajongót szerzett magának a közösségi médiában Szíriából Svédországba tartó vándorútjának leírásával Mahmoud Bitar. A sikeren felbuzdulva most olyan vicces videókkal szórakoztatja a nagyérdeműt, amelyek bemutatják menekültéletének mindennapjait Oerebro városa mellett - írja a Bloomberg. Szereplései alapján számos ajánlatot kapott, hogy dolgozzon színészként, ám bő egy évig csak "evett és aludt", miközben tartózkodási engedélyére várt.

Nem olyan könnyű az élet Svédországban, ahogy arról a menekültek álmodnak - foglalja össze eddigi tapasztalatait. Bitar egyébként a Szíria északi részén lévő Aleppóban dolgozott egy szállodában, mielőtt Törökország és Görögország érintésével eljutott Észak-Európába.

Szerencsésnek mondható, hiszen nagyjából egy év alatt megkapta tartózkodási engedélyét. Ha azonban a múlt megismétlődik, akkor azok többsége, akik most érkeznek, még 2025-ben is munkanélküli lesz.

53 százalék

A tízmilliós Svédország a közel-keleti konfliktusok elől menekülők egyik álomországa. Korábban Irakból, mostanában Szíriából érkeznek az emberek. Az ezredfordulót követő időszakban 80 ezer irakit fogadtak be, 2011 óta 100 ezer szíriai érkezett. Beilleszkedésük azonban nem nevezhető sikertörténetnek - derül ki a svéd számvevőszék adataiból.

A 2003-ban érkezett bevándorlóknak csak 53 százaléka talált munkát új hazájában 2013-ig. A két éve Svédországban élő menekülteknek csak 30 százaléka dolgozik valahol. A svéd munkanélküliség ráta mindössze hét százalék.

Az országra nehezedő bevándorlási nyomás eközben folyamatosan nő. Csak a múlt héten hétezer menekült érkezett, ami különleges intézkedésekre készteti a kormányt. Egyebek mellett egy korábbi börtönben, illetve állami vállalatok tulajdonában lévő épületekben próbálnak helyet találni nekik. Nagyjából 100 ezer ember ügyének intézése akadt el a bevándorlási hivatalnál.

Alacsony képzettségűek

A svéd társadalom, mint minden európai társadalom, megosztott. Az Ipsos néhány napja napvilágot látott közvélemény-kutatása szerint az emberek 44 százaléka elfogadná több menekült megjelenését az országban, míg 30 százalékuk elutasítja ezt. Az ellentétek éleződését mutatja, hogy a bevándorlásellenes Svédország Demokratái párt 13 százalékot ért el a tavalyi választásokon.

A svéd gazdaság azért nem tudja felszívni a bevándorlók nagy hullámait, mert (szemben az USA gazdaságával) nincsenek alacsony bérű munkaerőt foglalkoztató ágazatai - fejtegeti Oscar Sjöstedt, a párt szóvivője.

Az alacsony képzettségű emberek között, akár svédek, akár nem, az átlagnál magasabb a munkanélküliség. Miután az érkezők között nagy az elemi iskolával rendelkezők aránya, őket súlyosabban érinti ezt a körülmény - teszi hozzá.

Vannak állások

A tavaly hatalomra került kormány igyekszik felgyorsítani a bevándorlók integrációját - egyebek mellett bővítették a nyelvtanfolyamokon részt vevők létszámát. A szíriaiak között sokan rendelkeznek a magas képzettséggel, nekik természetesen jobbak az elhelyezkedési esélyeik. Az alacsony munkanélküliség ellenére 80 ezer betöltetlen állás van Svédországban - emlékeztet Morgan Johansson bevándorlási miniszter.