Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák diplomácia vezetője a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy Ausztria az államfőválasztás eredményétől függetlenül megbízható partner Európában, és az is marad.
A kormány "professzionális együttműködést" folytat az új elnökkel is, és fontosnak tartja a választási kampányban keletkezett árkok betemetését és hidak építését - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miként sikerült a jobboldali populistákat megállítani, Sebastian Kurz rámutatott, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer elnyerte a lakosság csaknem felének támogatását. Ők nem mind jobboldali szavazók, döntésükben szerepe volt a politikai rendszerrel és a politika stílusával szembeni elégedetlenségnek, és természetesen a menekültek és illegális migránsok tavalyi masszív beáramlásának.

Ezért most senkinek sem szabad hátradőlnie, sok a tennivaló - mondta a szociáldemokratákkal (SPÖ) nagykoalícióban kormányzó jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa. Hangsúlyozta, hogy a 8,6 milliós Ausztria csak tavaly 90 ezer menekültet fogadott be, ami egy főre vetítve nagyobb megterhelést jelent, mint amilyen a 26 másik uniós tagországra nehezedik. Ez nem ismétlődhet meg minden évben, ezért a kormánynak felelősségteljesen kell cselekednie, meg kell védenie az országot a túlterhelődéstől. Továbbra is ezt az irányvonalat követjük - mondta Sebastian Kurz.

Az ausztriai elnökválasztáson az ÖVP és az SPÖ jelöltje az első fordulóban kiesett. A vasárnap tartott második fordulóban a Zöldek által támogatott független Alexander van der Bellen csekély többséggel, a szavazatok 50,35 százalékával szerezte meg a tisztséget, Norbert Hoferre 49,65 százalék szavazott.