A közelmúltban publikáltak egy rangsort Good Country Index néven, amely 125 nemzetet rangsorolt az alapján, hogy az emberiség javára mennyire járulnak hozzá a közjó megvalósulásához, illetve mennyit vesznek el abból, vagyis, hogy az országok rendelkezéseinek, viselkedésének milyen globális hatásai vannak. A felmérést készítők az ENSZ, a Világbank és más nemzetközi intézmény, valamint néhány civil szervezet által használt 35 indikátora alapján, hét kategóriába (tudomány és technológia, kultúra, világbéke és biztonság, világrend, Föld és klíma, prosperitás és egyenlőség, egészség és jólét) sorolva állította össze a rangsort. (A hét kategórián belül 5-5 alkategóriákban pontoztak.)

A rangsor készítői hangsúlyozzák, hogy munkájuk célja nem az volt, hogy erkölcsi ítéletet mondjanak az egyes országok felett. Ez az index egy projektsorozat első darabja, amellyel egy globális párbeszéd elindítása a cél arról, hogy egyes országok igazából mit is képviselnek: csak és kizárólag a saját politikusaik, vállalataik vagy állampolgáraik érdekeit szolgálják ki, vagy az egész emberiségért és a bolygónkért is tesznek valamit. A vita a készítők szerint kritikus, mert ha az első felvetés az igaz, akkor mind nagy bajban vagyunk - olvasható a projekt honlapján.

Ki a legjobb?

Az összesített lista - és a felvázolt kritériumok - alapján a világ legjobb országa Írország, amely a vizsgált kategóriákon belül prosperitás és egyenlőség terén az 1. helyen szerepel, míg a top 10-be a világrend (4.), a kultúra (7.), valamint az egészség és jólét (9.) kategóriákban került be.

A második helyen Finnország szerepel, amely a legjobb, 3. helyezést a prosperitás és egyenlőség kategóriában érte el, ezen túl a top 10-be csak tudomány és technológia terén fért be, itt a 7. helyet csípte meg az ország.

Az összesített listán a harmadik Svájc, amely szintén a prosperitás és egyenlőség kategóriájában áll a legjobban, ahol Írország mögött a 2. helyre került. Ezen túl a top 10-be három további kategóriában található meg az alpesi ország: tudomány és technológia (6.), világrend (10.), valamint egészség és jólét (10.).

A top 10-ben Svájc után sorrendben Hollandia, Új-Zéland, Svédország , az Egyesült Királyság, Norvégia, Dánia és Belgium következik. Németország a 13. helyen áll Franciaország és Kanada mögött. A legnagyobb európai gazdaság a világrend kategóriában áll az élen (itt a 2. helyen Ausztria követi), kultúrában az 5., a tudomány és technológia rangsorában a 11., az egészség és jólét rangsorában a 18., a Föld és klíma alindexében a 29., a prosperitás és egyenlőség terén a 33. helyre volt elég a pontszáma, míg a világbéke és biztonság kategóriájában meglehetősen hátul, a 109. helyen szerepel.

Az USA összesített eredménye a 21. helyre volt elég. A legelőkelőbb helyezést az egészség és jólét kategóriában érte el, itt a 7. legjobb eredményt érte el, a többiben viszont jóval hátrébb áll: a tudomány és technológia terén 26., a kultúra terén 41., a világrendben 28., a Föld és klíma alindexben 39., a prosperitás és egyenlőség rangsorában pedig 53. helyre került. A leghátrébb a világbéke és biztonság kategóriában szerepel, itt a 114. helyre szorult.

Magyarország középtájon

Ami Magyarországot illeti, az összesített listán a 61. helyen áll. A hét kategórián belül egyedül a tudomány és technológia terén kerültünk be a top 10-be, de kultúra terén is relatíve a rangsor tetején, a 13. helyen állunk. Ami a többi kategóriát illeti: a világrend indexében az 59., a Föld és klíma rangsorában 76., a prosperitás és egyenlőség terén a 78. helyen állunk, míg az egészség és jólét kategóriájában a 101., a világbéke és biztonság rangsorában pedig a 123. helyezést sikerült elérni a vizsgált 125 ország között.

A volt szocialista országok közül Bulgária a 32., Szlovákia a 42., Csehország a 43., Horvátország a 46., Lengyelország az 52., Románia a 65. helyen áll az összesített lista alapján.

Az összeállítás szerint a legjobb eredményt elérő ország Nyugat-Európán és az angol nyelvterületeken kívül, Costa Rica, amely 22. helyen áll a ranglistán, míg a legjobban teljesített afrikai ország Kenya, amely az összesített listán a 26. helyen áll.