Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A génmódosítást azért hajtották végre, hogy a tenyésztett halak gyorsabban növekedjenek, miközben húsminőségük megmarad. A döntést sokan áttörésként értékelik, de Európa sok országában - így Magyarországon is - nagy a bizalmatlanság a GMO-s termékekkel szemben. Ezért komoly az aggodalom amiatt is, hogy az USA-ban engedélyezett GMO-k megjelennek az európai piacon is.

Az amerikai élelmiszer-felügyelet (FDA) hozzájárult ahhoz, hogy egy meghatározott típusú génmódosított lazachúst értékesíthessenek az ottani fogyasztóknak. Azt engedélyezték, hogy a csendes-óceáni lazac növekedésért felelős génjét használják fel az atlanti-óceáni lazacnál, amelynek húsa finomabb - idézi a portál a 444.hu-t.

Európában már aggódnak

Ez volt az első eset, hogy génmódosított húst engedélyeztek lakossági fogyasztásra. Szakértők viszont most úgy vélik, hogy a mostani döntés áttörés volt, és a közeljövőben több GMO-s hús is megkaphatja a forgalmazási engedélyt az USA-ban.

Európa nagyobbik részében viszont továbbra is nagy a bizalmatlanság a GMO-val szemben. Sőt, Magyarország a GMO-ellenes küzdelem élharcosának számít. Ezt bizonyítja, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az idén olyan kezdeményezéssel állt elő, hogy egész Európa legyen GMO-mentes övezet.

Sokan aggodalmakat fogalmaznak meg amiatt is, hogy az USA-ban engedélyezett GMO-k megjelennek az európai piacon is. Különösen veszélyesnek tartják e szempontból a tárgyalások alatt álló, EU-USA szabadkereskedelmi megállapodást, bár a hivatalos nyilatkozatok szerint Brüsszelnek nem áll szándékában, hogy a megállapodás részeként engedményeket tegyen az amerikai GMO-k európai piacra jutásához - olvasható a portálon.