Németország korlátozza a menekültek jogát a családegyesítésre részeként annak az új törvénycsomagnak, amellyel megszigorítják a bevándorlás kezelését az országban - jelentette a Financial Times. A pénzügyi lap szerint az Angela Merkel kancellár vezette kormánykoalíció pártjai végleg elszánták magukat a beáramlók tömegének korlátozására.

A megállapodást hónapokig tartó vita előzte meg, amelyben a kancellárt támogató CDU/CSU pártszövetség, különösen annak karcosabb, bajor tagja, a CSU keményen harcolt a családegyesítések visszaszorításáért, miközben a CDU politikusainak egy része és a nagykoalícióban résztvevő szociáldemokrata SPD megengedőbb állásponton volt.

Jogi helyzet

A döntést a szilveszteri erőszakoskodások miatt - amelyekben részben Észak-Afrikából érkezett férfiak zaklattak nőket - előrehozták az eredetileg tervezett őszi időpontról. A cél a menekültek és a menekültstátust kérők számának jelentős csökkentése - kommentálta a megállapodást Peter Tauber, a CDU főtitkára.

Az új rendszer alapja az a jogi helyzet, hogy számos menekült, köztük szíriaiak is, nem jogosultak teljes menekültstátusra. Csak úgynevezett másodlagos védelem illeti meg őket, mivel nem közvetlenül vér szaggatta hazájukból érkeztek Németországba, hanem más országok menekülttáboraiból.

Nagy táborok

A másodlagos védelemben részesülő menekültek mostantól a német földön töltött idejük első két évében nem lesznek jogosultak arra, hogy elhozassák magukhoz a családjukat. Becslések szerint ez a szíriaiak ötödét érinti, de ez az arány a jövőben nőhet.

A családegyesítés ügyének megoldása utat nyit a szigorítások további elemeinek megvalósítása előtt is. A legfontosabb ezek közül a nagy regisztrációs központok felállítása a határok közelében. Ezekben elsősorban az Algériából, Tunéziából és más olyan országokból érkezők ügyét akarják elintézni, akiknek nem sok esélyük van a menekültstátus elnyerésére. Korábban - a szilveszteri események nyomán - már döntöttek a bűncselekményt elkötő bevándorlók gyors kiutasításáról.

Az új rendszer bevezetésének fontos előzménye egy kedvező tavalyi tapasztalat. Eszerint ahogy Albániát, Macedóniát és Koszovót biztonságos országnak nyilvánították, meredeken zuhanni kezdett az ezekből az országokból érkező bevándorlók száma.

Több németóra

A változtatások puha oldalán az a rendelkezés szerepel, amely szerint növelik a német nyelvtanfolyamokra költhető összegeket. Ezzel igyekeznek megkönnyíteni a beilleszkedését azoknak, akik igazán elszánták magukat a tartós németországi tartózkodásra.

A kormánykoalíció pártjait cselekvésre ösztönzi, hogy március 13-án regionális választások lesznek Németországban, amelyek fő kampánytémája nyilván a bevándorlási válság lesz. Az euroszkeptikus Alternatíva Németországért párt hevesen bevándorlóellenes álláspontjának köszönhetően jön föl a közvélemény-kutatásokban. Az elmúlt időszakban már nagyjából tíz százalékon állnak.