Angela Merkel a munkaadói érdekképviseletek országos szövetségének (BDA) berlini tanácskozásán elmondott beszédében kiemelte, hogy Németország célja továbbra is az ukrán válság diplomáciai rendezése, de a vasárnap tartott "illegális választásokra" tekintve látható, hogy a már érvényben lévő megállapodások végrehajtása is nagy nehézségekbe ütközik.

A válságot a kijevi kormány és a szakadárok szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodása alapján kell kezelni, de Oroszország "nem járul hozzá a rendezéshez olyan módon, ahogyan azt szeretnénk, különösen ami Luhanszkot és Donyecket illeti" - fogalmazott a német kancellár. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az ukrán válságban folytatott moszkvai politika miatt "elkerülhetetlenek voltak a gazdasági szankciók, és pillanatnyilag semmi nem indokolja azok megszüntetését".

A német kormányszóvivő hétfőn még a szankciók kiterjesztésének lehetőségét is felvetette. Steffen Seibert berlini tájékoztatóján azt mondta, hogy ha tovább mélyül a válság, akkor szükségessé válhat annak megfontolása, hogy további büntetőintézkedéseket tegyenek Oroszország ellen.

A szankciók esetleges kiterjesztésével kapcsolatban Andreas Schockenhoff, a Merkel vezette konzervatív CDU parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának helyettes vezetője, azt mondta, hogy a személyre szabott, célzott büntetőintézkedésekkel sújtottak körét ki kell bővíteni mindazokkal, akik részt vettek az illegális választások előkészítésében és lebonyolításában.

A két kelet-ukrajnai megyében rendezett választás "provokáció" volt, amire "az EU-nak választ kell adnia" - emelte ki a politikus a CDU/CSU konzervatív pártszövetség Bundestag-frakciójának közleményében.