A radikális baloldali görög kormánypárt, a Sziriza kapott egy pofont a mérsékelt baloldali német szociáldemokrata párttól, ugyanis Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD vezetője megjelent főnöke mellett a görög válsággal kapcsolatos sajtótájékoztatón. Ez nem jelenthet más, hogy mint hogy a német szocdemek egyetértenek konzervatív koalíciós partnerük - azaz a kormány - álláspontjával. Ez utóbbit Angela Merkel kancellár prezentálta az újságíróknak.

A közös európai valutát használó országok döntő jelentőségű kihívással szembesülnek - szögezte le elöljáróban. Akárcsak korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, illetve Francois Hollande francia államfő, ő sem zárta ki a tárgyalások folytatását a vasárnapi népszavazás előtt, ám - Junckerhez hasonlóan - leszögezte, hogy a görögök nagyvonalú ajánlatot kaptak hitelezőiktől.

Gabriel egy időre megkapta a szót, amit arra használt, hogy igen kritikus vélemény fogalmazzon meg Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökről. Szerinte az athéni kormány vezetője egyoldalúan meg akarja változtatni az eurózóna szabályait. Politikailag és ideológiaik a jelenlegitől eltérő euróöveztet akar, ami veszélyes. Csatlakozott Merkelhez abban, hogy az EU-ECB-IMF trojka az eddigi legnagyvonalúbb ajánlatot tette a görög kormánynak.

A kancellár asszony ezt követően leszögezte, hogy senkinek sem szabad befolyásolnia a népszavazásra készülő görögöket. Csupán a következményekre hívják fel a figyelmet. Ezzel kapcsolatban nem hagyott kétséget afelől, hogy a referendum tétje a görög euró megtartása vagy elvesztése. Miután kedden lejár az EU-IMF segélyprogram, nincs jogi alapja annak, hogy hitelt adjanak az athéni kormánynak.

Merkel hangot adott annak a véleményének, hogy nincs szükség újabb rendkívüli eurózóna-csúcsértekezlet összehívására. Végül hazai közönségéhez is szólt. Mint mondta, pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble megnyugtatta a kormányt az esetleges görög kilépés kezelésének következményeivel kapcsolatban. A pénzügyér szerint Németország megfelelően felkészült erre az eshetőségre.