Az Európai Unióra kemény munka vár, hogy túllépjen azon a sokkon, amelyet a június végi nagy-britanniai népszavazás eredménye okozott - jelentette ki Angela Merkel német kancellár, aki megkezdte az intenzív felkészülést a következő EU-csúcsértekezletre. A brit szavazók többségének döntése a Brexitről szerinte vízválasztó az unió történetében - tette hozzá a Bloomberg tudósítása szerint.

Ki kell találni

Elkezdtük azt a folyamatot, amelyben választ adunk az új helyzetre. El kell döntenünk, melyek azok a területek, amelyek erősítését előnyben kell részesítenünk - mondta a berlini kormány feje Tallinnban, Észország fővárosában, ahol megkezdte kétnapos villámlátogatás-sorozatát. Minden család kerül olyan helyzetbe időnként, hogy döntenie kell a hogyan továbbról.

Merkel 48 óra alatt 12 uniós ország vezetőjével tárgyal arról, hogyan képzelik a Brexit utáni EU-t. (Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem lesz köztük.) Az EU szeptember 16-án a soros elnökségét ellátó Szlovákia fővárosában, Pozsonyban tartja következő csúcsértekezletét, amelyen Theresa May brit kormányfő már nem vesz részt.

Tessék csak nyugodtan gondolkodni

A német politikus kiállt amellett - amelyre kollégái egy része nem nagyon nyitott -, hogy időt kell hagyni Nagy-Britanniának a kilépési folyamat előkészítésére. Lehetővé kell tenni, hogy a londoni kormány és a politikai elit eldöntse, milyen viszonyt szeretne az EU-val, miután a szigetország formálisan is a falakon kívülre kerül.

Ötletek

Stefan Loefven svéd miniszterelnök - akivel finn, dán és holland kollégája mellett tárgyalni fog Merkel - kiemelt két olyan ügyet, amelyek szerinte érdemesek arra, hogy előnyben részesítsék őket. Az egyik a fiatalok munkanélküliségének visszaszorítása, a másik a klímaváltozás megelőzése.

Észtországnak más gondjai vannak: mint Oroszországgal határos állam közvetlenül érzi a bőrén az Európát fenyegető biztonsági problémákat. Így értelemszerűen a védelem erősítését tekintheti prioritásának.

Konstruktívan

Merkel Oroszországgal kapcsolatos megjegyzése azt is jelezte, hogy az EU vezetői, hogyan képzelik az EU határain túli viszonyok rendezését. Mint mondta Moszkva magatartása Ukrajnával kapcsolatban szembe ment a nemzetközi jogi normákkal, ami megkerülhetetlen realitás. Ám ezt szembe kell állítani a németeknek azzal a vágyával, hogy konstruktív kapcsolatot alakítsanak ki Oroszországgal. Ez egyébként személyes célja is a kancellár asszonynak.