Az SPD kongresszusán Martin Schulz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje Angela Merkel kancellár szemére vetette, hogy elnézően viselkedik a magyar és a lengyel kormánnyal - adta hírül a PAP lengyel hírügynökség. Európának új problémái vannak - fejtegette az Európai Parlament volt elnöke.

Vannak olyan kormányok, amelyek megkérdőjelezik a toleranciát és a világra való nyitottságot. Ezek közé tartozik például Orbán Viktor kormánya Budapesten, amely felvállalta az illiberális demokrácia fogalmát, bármit is jelent ez - jelentette ki Schulz.

Vagy ott van a varsói kormány, amelynek első tevékenysége 2015. őszi megválasztása után az alkotmánybíróság függetlenségének megkérdőjelezése volt, amit közvetlenül a sajtószabadság elleni támadás követett.

Kemények és puhák

Merkel és pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble nagyon keményen léptek fel, amikor elfogadtatták a megszorításokkal járó szigorú költségvetési politikát az európai országokkal, ám szinte semmi sem hallhattunk tőlük, amikor a jog uralma és a demokrácia védelméről volt szó az EU-ban - idézte a politikust a Reuters.

Schulz az Európai Parlament vezetőjeként többször felvetette ezeket a problémákat az EU-tagállamok első számú vezetőit tömörítő Európa Tanács ülésein, ám a német kormány vezetője soha nem állt ki mellette.

Nem egyirányú

Az SPD kancellárjelöltje teljesen egyetért Emmanuel Macron francia elnökkel, aki nemrég azt mondta, hogy az EU nem szupermarket, amelyben a tagállamok szabadon válogathatnak az előnyök és hátrányok között. Elismételte azt a véleményét, hogy az uniós szolidaritás nem egyirányú utca.

Erre azoknak az országoknak a figyelmét kell felhívni, amelyek uniós mezőgazdasági és felzárkózási támogatásokat kapnak, de Oroszország iránt szolidaritást követelnek és a menekültek kérdésében, vagy olyan alapvető értékekben mint a tolerancia, a szabadság és a jogállamiság azt mondják: nem. Ezzel eléggé egyértelműen főként az Orbán-kormányra célzott.