Angela Merkel megkeményítette a közös eurózónás kötvények kibocsátását elutasító álláspontját, leszögezve: csalódni fognak azok a befektetők, akik azt hiszik, hogy egy huszárvágással véget lehet vetni az európai adósságválságnak - írja a Bloomberg. A német kancellár a CDU kongresszusát előkészítő egyik rendezvényen beszélt párttársai előtt. Egyszer és mindenkorra vége annak az időnek, amikor az eurózóna lakossága azt gondolhatta, hogy lehetőségein felül élhet - tette hozzá.

Merkel ma Brüsszelbe utazik, ahol José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével tárgyal, vasárnap pedig Berlinben fogadja Nicolas Sarkozy francia államfőt. Európa legbefolyásosabb vezetőinek utat kellene mutatniuk a kialakult helyzetben, miután az eurózóna pénzügyminiszterei kétnapos értekezletükön nem tudtak olyan döntéseket felmutatni, amelyek megnyugtatnák a pénzügyi-gazdasági bizonytalanság miatt idegeskedő piacokat.

Az adósságelengedés ugrás sötétbe

A görög állam csődje megjósolhatatlan következményekkel járhat. Spekulatív támadás indulhat az erősen eladósodott eurótagállamok ellen és a német gazdasági növekedés recesszióba fordulhat - borzolta közönsége idegeit a kancellár. Ha hagyjuk Görögországot összedőlni az gigantikus bizalomvesztést eredményez az eurózónás államkötvények piacán.

A csődöt tehát el kell kerülni, ugyanakkor senki sem tudja pontosan megmondani, mit kell tenni Görögország fizetésképtelenségének megelőzése érdekében. Mielőtt teszünk egy újabb nap lépést a válságkezelés "nagy kalandjában", látnunk kell, hogy tényleg kézben tudjuk-e tartani az eseményeket, hogy képesek vagyunk-e irányításunk alatt tartani a folyamatokat.

Merkel elmondta, hogy gazdasági tanácsadói kivétel nélkül a görög adósságok átalakítását ajánlják, de ő nem kész arra, hogy ezt támogassa. Ha azt mondjuk egy országnak, hogy elengedjük a tartozásaid felét, az egy nagy ajánlat, de semmi perc alatt ott terem a következő jelentkező, és közli, hogy ő is ugyanezt szeretné.

Svájc a rossz példa

Merkel leszögezte azt is, hogy mély meggyőződése szerint Európa problémáit közösen kell megoldani. A szolidaritás mindig olcsóbb, mint az egyedüli próbálkozás. Svájc példája mutatja, hova jut az az ország, amely önállóan akarja orvosolni gondjait: a frank olyan szintre erősödött, hogy az ország cégei képtelen exportálni.

Könnyű az újságoknak és az elemzőknek. Ha kinyitjuk bármelyik nagy lapot, akkor azt látjuk, hogy átfogó nemzetközi vita folyik a teendőkről, és nincs hiány ötletekben, tanácsokban. Én azonban nem vagyok közgazdász vagy teoretikus, nekem és a német kormánynak számolnunk kell a tetteink következményeivel - utasította el a sürgős cselekvést követelő, illetve a politikusokat tehetetlenkedéssel vádoló véleményeket.