Angela Merkel német kancellár egyre súlyosabb dilemmával néz szembe Görögországgal kapcsolatban - írja a Financial Times (FT) arra célozva, hogy politikustársai egymással homlok egyenest ellenkező álláspontot foglalnak el a görög helyzet kezelésével összefüggésben. Az egyre intenzívebb vitába a bulvársajtó is bekapcsolódott.

Az egyik legutóbbi megszólaló Horst Seehofer, a Merkel vezette CDU bajor társpártja, a CDU elnöke volt, aki arra figyelmeztetett, hogy Németországnak nem kellene tanító bácsiként beavatkoznia a görögök választási küzdelembe. Ezzel a hét végén napvilágot látott információkra, illetve nyilatkozatokra utalt. A Der Spiegel azzal indította vitát, hogy megszellőztette: a kormány immáron nem akarja mindenáron az eurózónában tartani Görögországot, mivel esetleges kilépése nem járna a közös európai valuta összeomlásával.

Fizessék vissza!

Steffen Seibert, Merkel szóvivője mintegy válaszolva a lapértesülésre nem kommentálta a hírt - amelyet egyébként a lap a kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva hozott nyilvánosságra -, és kijelentette, hogy a német politikai változatlan Görögországgal kapcsolatban. Más szóval a január végi választások után felálló új kormánytól is azt várják, hogy hajtsa végre azokat az intézkedéseket, amelyeket elődje vállalt az EU és az IMF támogatásáért cserébe. A görögök támogatását egyébként nem a kétoldalú kapcsolatos részeként, hanem a közös európai politika részeként kezelik.

Beszállt a szócsatába Detlef Seiff, a CDU-CSU páros parlamenti frakciójának szóvivőhelyettese is. Az európai nemzetek kisegítették a bajból a görögöket azzal a feltétellel, hogy visszakapják a nekik nyújtott hiteleiket - mondta az FT-nek arra célozva, hogy a GDP 175 százalékára nőtt görög államdósság túlnyomó részét az eurózóna államai hitelezik.

Michael Fuchs, a CDU parlamenti frakcióvezető-helyettese elismételte a Der Spiegelben megjelent álláspontot, miszerint a görögök esetleges kilépése az eurózónából nem olyan súlyos veszély, mint három évvel ezelőtt. A bajor rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Görögország immáron nem lenne képes zsarolni eurózónás partnereit - mármint azzal, hogy távozása dominóként döntené el az övezet számos további államát.

Szeressük egymást!

A német állásponton a baloldal pártjai próbálnak puhítani. Sigmar Gabriel szociáldemokrata kancellárhelyettes arról beszélt, hogy Berlin, Brüsszel és Athén - akármilyen kormány is kerüljön hatalomra Görögországban - egyaránt meg akarja óvni a görög eurót. Simone Peter, a Zöldek elnöke a német televízióban arra hívta fel honfitársai figyelmét, hogy az eurózóna olyan államközösség, amelynek tagjai támogatják egymást. Szerinte mindenkinek azon kellene dolgoznia, hogy ezt a viszonyt megerősítsék.

A balközép irányultságú berlini Tagespiegel a következőképpen összegzi a helyzetet. A görögök kilépésének lehetősége, amely december közepe, az előrehozott választások bejelentése után került napirendre, egyre kevésbé tűnik fenyegetőnek. Vagy legalábbis nem látszik horror forgatókönyvnek. A kormány immáron nem tagadja, hogy együtt tud élni ezzel a lehetőséggel.

Ne mi fizessünk!

Hírek szerint maga Merkel azt szeretné, ha a kecske is jól lakna és a káposzta is megmaradna. Más szóval azt akarja, hogy Görögország tagja maradjon az eurózónának, de nem akar ennek érdekében hitelkönnyítéseket adni és nem akarja felpuhítani az EU-IMF segélyprogram rigorózus feltételeit (miközben a görögöknek elegük van a megszorításokból). Nem túl bonyolult kitalálni ugyanis, hogy bármilyen enyhítés árát elsősorban a német adófizetők lennének kénytelenek kicsengetni.

Piros lapot!

Eközben a bulvársajtó tovább piszkálja a német közvéleményt, amely sohasem volt megértő a görögökkel szemben. A Bild egy simlis focistához hasonlítja őket. Mi történik, ha egy játékos durva szabálytalanságokat követ el? - teszi fel a szónoki kérdést a lap. Kiállítják és egy időre eltiltják a játéktól.

És mi történik, amikor egy ország megszegi a szabályokat és vonakodik teljesíteni a megállapodásokat? Támogatást és eurómilliárdokat kap, ahogy azt Görögország esetén látjuk. A bulvárlap szerint ha a radikális baloldali Sziriza párt nyeri a görög választásokat, és korábbi ígéretéhez híven felül akarja vizsgálni az előző kormány, illetve az EU és az IMF egyezségét, akkor a német vezetésnek piros lapot kell felmutatnia a görögöknek. Ki kell őket állítania az eurózóna játékteréről.