Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hogyan látja Lengyelország tényleges vezetője, a kormánypárt, a Jog és Igazság (PiS) elnöke - szakértők szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök fontos szövetségese - Jaroslaw Kaczynski az EU jövőjét? Mit akar változtatni az államközösség működésén? - ezekre a kérdésekre keres választ Angela Merkel német kancellár keddi varsói látogatásán - írta a Gazeta Wyborcza diplomáciai körökből származó információkra hivatkozva.

Ez az év kritikus Európában a francia elnökválasztás, a német parlamenti választás és a lehetséges olasz voksolás miatt is. A németek szerint az uniót meg kell erősíteni, az uniós polgárokkal meg kell értetni, hogy az EU nélkül Európa esélytelen szereplője lenne a világpolitikának és a globális gazdaságnak. Berlin ugyanakkor azzal számol, hogy az ezzel kapcsolatos teendőkről folytatott vitákon a lengyelek külön utas álláspontot foglalhatnak el.

Merkel Kaczynskitől tudhatja meg a legtöbbet Varsó szándékairól, de azért találkozik Andrzej Duda államfővel és Beata Szydlo miniszterelnökkel, valamint ellenzéki politikusokkal is.

Nem fog tetszeni

Az elemzők arra számítanak, hogy a kancellárnak nem fog tetszeni, amit Kaczynskitől hallani fog. A PiS elnöke meg akarja gyengíteni az uniós intézményeket és erősíteni akarja a nemzetállamok szerepét az uniós döntéshozatalban. Az Európai Bizottság egy éve eljárást folytat Lengyelország ellen a jogállamiság megsértése miatt, amiért elméletileg szankciókkal is fenyegetheti a varsói kormányt.

Merkel azok közé a politikusok közé tartozik, akik egyelőre nem támogatják az európai intézmények keményebb fellépését. Eddig nem reagált nyilvánosan arra, hogy az új lengyel vezetés az alkotmánybíróság személyi összetételének alakításával a befolyása alá vonta a testületet, illetve hasonló módon kisajátította a közmédiát.