Nem vagyok teljesen nyugodt efelől − felelte, amikor arról kérdezték, hogy szerinte eltorzíthatja-e a piaci versenyt a valutaárfolyamok manipulálása. Nem akarom azt mondani, hogy jelenleg aggálytalanul tekintek Japánra − tette hozzá a Reuters tudósítása szerint a japán jegybank monetáris enyhítési akciójára utalva.

Köztudott, hogy a német álláspont szerint a jegybankoknak nem feladatuk a rossz politikai döntések utáni rendrakás és a gazdasági versenyképesség hiányának pótlása. A kancellár szerint fontos, hogy a központi bankok állítsanak fel korlátokat beavatkozásaik mellé. Az Európai Központi Bank (ECB) ugyan monetáris támogatást ígért az eurózóna tagországainak, de csak azoknak, amelyek strukturális reformokat hajtanak végre. Ez azt jelenti, hogy az európai politikusoknak tenniük kell valamit, az ECB csak időt nyert nekik ehhez. Merkel nem osztja azoknak a vezetőknek a véleményét, akik szerint az európai megszorító politika már kifutotta magát, úgy véli, hogy a politikusoknak időnként nyomást kell gyakorolniuk annak érdekében, hogy kikényszerítsék a bonyolult reformokat.

David Cameron brit miniszterelnök harciasan védelmezte szerdán bejelentett új politikáját, amely szerint ha kell, kenyértörésre viszi az EU és Nagy-Britannia viszonyát. Marc Rutte holland kormányfő támogatta brit kollégáját abban, hogy bizonyos döntési jogokat vissza kellene telepíteni nemzeti szintre Brüsszelből, és hogy kényszeríteni kell az EU-t az európai gazdaság versenyképességének javítására. Mario Monti olasz miniszterelnök szintén kiállt az utóbbi mellett, de pragmatikusabb, kevésbé ideologikus megközelítést ajánlott a briteknek.

A britek kétharmada távozna

A brit bulvársajtó zászlós hajója, a Sun nagy brit győzelemként értékeli Angela Merkel kijelentését, miszerint a német kancellár kész egyeztetni David Cameron brit kormányfővel az unió működésével kapcsolatos elképzeléseiről. A lapban megjelent felmérés szerint az emberek 63 százaléka támogatja az uniós tagságról rendezendő referendumot, 68 százalékuk szerint Nagy-Britanniának el kellene hagynia az EU-t.