Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hollandia Németország "partnere, barátja és szomszédja, ezért nagyon örülök, hogy a választás magas részvételi arány mellett nagyon Európa-párti eredményre vezetett" - mondta a német kancellár. A választási eredmény egyértelmű állásfoglalás, "világos jelzés", amelyet a holland választók alig néhány nappal azután küldtek a világnak, hogy hazájukat Törökországból "teljességgel elfogadhatatlan vádaskodások" érték, amelyek miatt Németország ki is állt Hollandia mellett - tette hozzá Angela Merkel az MTI szerint.

A kancellár telefonon gratulált Mark Rutte holland kormányfőnek, a győztes liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) elnökének. Hangsúlyozta, hogy a hollandiai parlamenti választás napja "jó nap volt a demokrácia számára". A kancellár egy más ügyben, a kormány demográfiai stratégiájának megvitatására szervezett konferencián elmondott beszédében tért ki a szerdai hollandiai választásra.

Az előzetes adatok szerint a VVD a szavazatok 21 százalékával végzett az első helyen, ami ugyan csökkenés az előző, 2012-ban tartott - előre hozott - választáson elért 26,8 százalékhoz képest, de meghaladja az előrejelzéseket és a legutóbbi menetrend szerinti választáson, 2010-ben elért 20,5 százalékot. A második helyen a bevándorlás-, és iszlámellenes Szabadságpárt (PVV) végzett 13 százalékkal, ami erősödés a 2012-ben szerzett 10,08 százalékhoz képest, de elmarad az előrejelzésektől és a 2010-ben elért 15,45 százaléktól.