A nemzeti bank szerepét betöltő Bundesbank elemzői most közzétett felmérésükben úgy vélik, hogy az év végéig aligha várható már jelentősebb fellendülés. Azt sem tartják kizártnak, hogy tavaszig az ország gazdasága nem mozdul el a jelenlegi helyzetéből.  Az év elején még abból indultak ki, hogy a fellendülés üteme eléri a kettő százalékot. Ezt azonban időközben már lefelé kerekítették és egyelőre jövőre sem remélnek másfél százalékosnál magasabb növekedést.

A Bundesbank azt várja, hogy a konjunktúrát legfeljebb az egyre jobb munkaerőpiac, az érzékelhető béremelési hullám, valamint a jelentős bevándorlás fogja táplálni, mert az akadozó külföldi impulzusok, kiváltképpen az exportmegrendelések szaporodásába vetett remény megvalósulása távolról sem szolgálja a gazdasági élet szárnyalását.

Mégis a mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet szerint novemberben a vártnál sokkal lendületesebben emelkedett a kilátások megítélését tükröző hangulatindex és javult az aktuális üzleti környezet megítélése is. Ezt az elemzők igencsak biztató jelnek tartják, mert az év elején még hónapokon át csökkent a hangulatindex.

A válaszadók - köztük a vezető német cégek - már egy-tized százalékkal kedvezőbbnek tartják a novemberben előállt üzleti adottságokat, és hasonlóképpen ítélik meg a valutaegységet alkotó országok kilátásait is. A kedvező adatok közrejátszottak abban is, hogy a dollárral szemben némileg erősödött az euró árfolyama.