Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román gazdaság idén 0,9, jövőre azonban már 2,5 százalékkal bővül − prognosztizálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a napokban közzétett jelentésében. A helyi elemzők többsége azonban kevésbé optimista: két százalékot meghaladó növekedés szerintük csak abban az esetben lesz megvalósítható, ha a nemzetközi és a belföldi gazdasági konjunktúra igen szerencsésen alakul. Növeli a szkeptikusok táborát, hogy a washingtoni szakemberek tavaly ősszel még 2,3−2,8 százalékos növekedést jósoltak a román gazdaságnak 2012-re, idén tavasszal azonban 1,3−1,8 százalékra romlott a prognózis, hogy a nyár végén már csak 0,9 százalékos növekedést valószínűsítsenek. Az április végén kiadott jelentés még 3 százalékos gyarapodást valószínűsített 2013-ra. Az elemzői konszenzus legfeljebb 1,3−2 százalékos növekedést tart reálisnak 2013-ban, feltéve, ha az év végén esedékes választások után felálló új kormány "nem tereli majd ki medréből a gazdaságot".

Az optimistább szakértők ugyanakkor úgy vélik, megvalósítható az IMF jóslata, amennyiben Bukarest hatékonyabban menedzseli majd az uniós pénzeket és jelentősen felgyorsítja a külföldi tőkebeáramlást. Az agrárium idei gyászos teljesítménye ugyanakkor alacsony bázishatást eredményez 2013-ra, ezért egy rendkívül jó mezőgazdasági szezon nagyot lendíthet a teljesítménymutatón. Bukarest idén a tervezett 6 milliárd euró helyett egymilliárdot se lesz képes lehívni az uniós pénzekből, ez az arány jövőre sem fog érdemben változni. Kétséges az is, hogyan fog az idén rekordalacsony szintű, alig 1,6 milliárd eurós tőkebeáramlás jövőre megkétszereződni − hangoztatja az ellentábor.

A világgazdaság jövő évi várható gyorsulása keresletnövekedést eredményezhet a nyugat-európai piacokon, ami lendületet adhat a helyi iparnak és javulhat a külkereskedelmi mérleg is. Az európai forrásokból finanszírozott nagyszámú infrastrukturális projektnek köszönhetően jelentősen nőhet az építőipar teljesítménye is, a hatékonyabb adóbehajtás ugyanakkor enyhít majd a költségvetésre nehezedő nyomáson − véli az RBS Bank elemzője, aki az IMF prognózisával megegyező mértékű növekedésre számít 2013-ban.

Ezzel szemben az Unicredit Tiriac Bank legfeljebb 1,3 százalékos gyarapodást tart valószínűnek jövőre, elsősorban az egyre intenzívebb tőkekivonások, a lej várható gyengülése és az eurózóna gazdaságának lassulása miatt. Az előreláthatóan célon felül tetőző infláció várhatóan monetáris politikájának szigorítására kényszeríti a jegybankot, a szűkülő likviditás pedig magasan tartja majd a kamatokat − véli az Erste-leány BCR szakértője, aki szerint a központi bank energiájának jelentős részét jövőre is a nemzeti valuta védelmére tett erőfeszítések kötik majd le. A pénzügyi szakértők ugyanakkor nem számítanak a lej jelentős gyengülésére: a nemzeti valuta euróhoz viszonyított árfolyama − a parlamenti választások után − a jelenlegi 4,5−4,7 lejes szinten állapodhat meg, amennyiben az eurózónában is stabilizálódik a gazdasági helyzet. Úgy tűnik, a költségvetési hiánnyal sem lesz különösebb gond jövöre, az IMF jelentése szerint Bukarestnek idén a GDP 10,9 százalékának megfelelő összegre kell finanszírozást találnia, ebből 8,7 százalék a kölcsönök törlesztésére, 2,2 százalék pedig a költségvetési lyuk foltozására megy. Jövőre az államkasszából már csak a GDP 1,8 százalékának megfelelő összeg hiányzik majd, a hitelek visszafizetésére pedig az össztermék 8,8 százalékára lesz szükség. Mindez akkor teljesülhet, ha a lej árfolyama nem lépi át az 5 lejes küszöböt az euróval szemben és a piaci források kamata is csökkenő pályára kerül − figyelmeztetnek a szakértők. A jövő évi költségvetés azonban biztosan tartogat még némi kellemetlen meglepetést, nem lehet véletlen ugyanis, hogy a Victor Ponta vezette kabinet nem hajlandó a sarokszámokat a választások előtt nyilvánosságra hozni.