Donald Trump ingatlanbefektető, aki soha nem töltött be politikai megbízatást és nem tagja a republikánus pártnak, hajszálra került attól, hogy a konzervatívok elnökjelöltjévé váljon, ám ez nem jelenti azt, hogy a párt túljutott volna súlyos válságán - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Az üzletember megnyerte az Indiana állambeli előválasztást, amellyel nagy lépést tett afelé, hogy megszerezze a párt elnökjelöltségéhez szükséges 1237 elektor támogatását. Legnagyobb ellenfele, Ted Cruz texasi szenátor vesztett, és felfüggesztette kampányát. Trump kemény ellenfélnek nevezte vetélytársát Cruz elismerte, hogy a szavazók nem azt az utat választották, amelyet ő kínált.

Kígyót és békát

Ezek az udvarias szavak azt követően hangzottak el, hogy a két jelölt még a választás napján, kedden is kígyót-békát kiabált egymásra. A megfigyelők szerint, ha lehet, a korábbinál is mélyebbre vitték vitájuk színvonalát. Trump arról beszélt, hogy Cruz apja kapcsolatban állt a John F. Kennedy elnököt 1963-ban meggyilkoló Lee Harvery Oswalddal. Ezt megelőzően egyszerűen csak Hazug Tedként emlegette ellenfelét.

Cruz válaszul beteges hazudozónak, erkölcstelen, önmagában gyönyörködő, dicsekvő, javíthatatlan szoknyabolondnak nevezte ellenfelét. Az erről készült videoklip kiváló alapanyagot fog szolgáltatni a demokratáknak a Trump elleni őszi elnökválasztási kampányukban.

Mindent vitt

Az AP bemutatott egy statisztikát, amelyből kiderült, hogy az ingatlanmogul minden társadalmi rétegben alaposan elpáholta ellenfelét, kivéve a legmagasabban képzett embereket. Még az úgynevezett evangéliumi keresztények körében és másfélszer több szavazót szerzett, pedig Cruz ismert tagja a Republikánus Párt ultrakonzervatív szárnyának.

A statisztika további érdekessége, hogy megmutatja a párt súlyos gondjait. A republikánusból majdnem hatvan százaléka úgy véli, hogy az előválasztási verseny megosztotta a pártot. A demokratáknál 22 százalék ez az arány. Az előbbi politikai erő tagjainak 40 százaléka látja úgy, hogy a folyamat felpörgette a pártot, míg a Demokrata Párt támogatóknak majdnem háromnegyede érzi úgy, hogy feltöltődött energiával.

Továbbra is Trump ellen

Bár Donald Trump eredetileg másfél tucat ellenfeléből immáron csak egy, John Kasich ohiói szenátor maradt, és a republikánusok vezetői beletörődni látszanak az ingatlanbefektető elnökjelöltté válásába, az ellene szerveződött mozgalom nem adta fel a harcot. Katie Packer Gage, a csoport vezetője az indianai eredmények megjelenése után közölte, hogy továbbra sem tartják republikánusnak és elnöki tisztiség elnyerésére esélyesnek Trumpot.

Váratlan eredmény

Bernie Sanders vermonti szenátor váratlanul legyőzte Hillary Clinton volt külügyminisztert a demokraták indianai előválasztásán, ám ez nem változtat kettejük meccsén. Sanders csak a párt elnökjelöltségének elnyeréséhez szükséges 2383 delegátus 57 százalékával rendelkezik, míg ellenfele már 90 százaléknál tart - derült ki az AP statisztikájából.

Sanders kitartó küzdelme próbára teszi Clinton politikusi egyensúlyozó képességét. Óvatosan kell viselkednie, nehogy végzetesen maga ellen fordítsa ellenfele elkötelezett, lelkes szavazótáborát.

Az önmagát nyugat-európai értelemben vett szocialistának tartó szenátor úgy véli, hogy több millió ember érdeklődését tudta felkelteni kampányával. Ezért szerinte további részvétele az előválasztási küzdelemben nem fog ártani a demokratáknak.