Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első forduló múlt pénteken ért véget, és mind Brüsszel, mind az athéni kormány szerint a programok végrehajtásának felülvizsgálatakor közeledtek az álláspontok, de maradtak nyitott kérdések. Egy uniós tisztségviselő kedden úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások jól haladtak, de még vannak nézeteltérések.

"A minőség nyilvánvalóan fontosabb, mint a gyorsaság. Mindamellett reméljük, hogy a megbeszélések viszonylag ésszerű időn belül befejeződnek" - mondta a tisztségviselő, arra reflektálva, hogy a görög kormány a felülvizsgálati folyamat lehető leghamarabbi lezárását sürgette.

"A labda a hitelezők térfelén van, és sem Görögországnak, sem Európának nincs elvesztegetni való ideje" - hangsúlyozta a görög kormányszóvivő. Görögország tavaly nyáron állapodott meg a 2010 óta már harmadik segélycsomagról az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az államcsőd megelőzése érdekében. Athén szigorú feltételek mellett, kemény reformok végrehajtása után kaphat részletekben összesen 86 milliárd eurót.

A hitelezők egyebek közt követelik a nyugdíjrendszer reformját, az adórendszer átalakítását és az állami szubvenciók leépítését. Sokan attól tartanak, hogy a reformfolyamat megfeneklik, mert Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szűk többséggel rendelkező kormánya heves ellenállásba ütközik a különböző szakmai csoportok részéről. A legkeményebben a gazdák tiltakoznak, akik fontos közlekedési csomópontokat blokád alá vettek.

A gazdaság szereplőinek idegességét jelzi, hogy az athéni tőzsdeindex hétfőn 8 százalékkal zuhant, és kedden délutánig további közel 3 százalékkal, 1989 óta nem látott mélypontra esett. Ugyanakkor a referenciául szolgáló görög államkötvény hozama kedden 0,5 százalékponttal 10,63 százalékra emelkedett, míg például Japánban negatív az irányadó kamat.

A görög gazdaság tavaly 0,5 százalékkal zsugorodott és ha nem nőnek jelentősebben a beruházások, az idén is recesszióban marad.