Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós miniszterek egyetértettek abban, hogy a nemzetközi egyezményeknek és a hulladékkezelési szakpolitikáknak összhangban kell lenniük, egymást kell erősíteniük, különös tekintettel a tengerek védelmére - közölte az FM.

A tanácskozáson felhívták a figyelmet arra, hogy az óceáni és folyami hulladék mennyiségéről szóló, és annak hatásaival foglalkozó tudományos kutatás nagyban segíthet a probléma megismerésében. A gazdasági és környezeti hatások mellett kiemelt figyelmet szükséges fordítani a műanyagok emberi egészséget károsító hatásaira.

Emellett több kutatásra van szükség a tápláléklánc potenciális szennyezettsége kérdésében is. Az unióban jelenleg tárgyalnak a körforgásos gazdaság kialakítását célzó javaslatcsomagról is, amely hatékony eszköz lehet a tengeri hulladékok okozta probléma orvoslására is - állapították meg a tárcavezetők. (Változások jönnek a hulladékgyűjtésben - vége az ügyeskedésnek.)

A Magyarországot képviselő államtitkár a megbeszélésen rámutatott, hogy a cselekvési tervek folyóvízi egyezményekkel történő összehangolása növelheti az intézkedések hatékonyságát. Az uniós műanyag stratégiának ki kell térnie a szárazföldi és tengeri eredetű hulladékokra egyaránt, és ebben a megközelítésben a nem tengerparti államok is arányos részt vállalnak. Továbbá az eldobható műanyag hordtasakok visszaszorítása terén Magyarországon a termékdíj szabályozásnak köszönhetően jelentős, uniós összehasonlításban is előremutató eredményeket sikerült elérni - emlékeztetett Gulyás Andrea.