Erősödik a svájci frankra nehezedő nyomás: miután a valuta majdnem 21 havi csúcsra erősödött az euróval szemben, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) arra kényszerülhet, hogy frankeladásokkal kelljen az 1,2 frank/eurós árfolyamkorlát védelmére - adja közre a Bloomberg az ING Bank NV elemzőinek értékelését. Az erősödés okai nyilvánvalóak, a kérdés csak az, mi lesz a piacok végső reakciója.

A frank iránti keresletnek az euró várható gyengülése adja a legerősebb hátszelet, amelyre azóta számítanak a befektetők, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke júniusban világossá tette: a monetáris enyhítés fokozására készül az európai jegybank. Emellett a ukrán válság és a közel-keleti politikai helyzet romlása is a biztonságos menedékként számon tartott svájci frank vásárlására ösztönzi a befektetőket.

Izgalmas lett frankkal kereskedni

Visszatértek azok a politikai-gazdasági feszültségek, amelyek elhalványulása kilenc-tizenkét hónappal ezelőtt nyugalmat hozott a piacon - fejtegeti Julien Manceaux, az ING elemzője. Ha a helyzet tovább romlik, újabb szokatlan lépések is várhatók az SNB-től. Ez utóbbival minden bizonnyal arra céloz, hogy Thomas Jordan, a svájci jegybank elnöke világossá tette: semmilyen intézkedést nem zárnak ki azok közül, amelyekkel megvédhetik a nemzeti valuta árfolyamát. Előfordulhat, hogy negatív kamatlábat vezetnek be.

A monetáris enyhítéssel kapcsolatos találgatások robbanásszerűen bővülnek, ami újra izgalmassá tette a svájcifrank-ügyletek piacát - mondja Beat Siegenthaler, az UBS bank szakértője. A frank augusztusban 0,8 százalékkal erősödött az euróval szemben, szerdán elérte az 1,2060-as átváltást is, ami a legerősebb szintje 2012 decembere óta. Az SNB 2011 szeptemberében szabta meg az 1,2 frank/eurós átváltási szintet. Ezt megelőzően az eurózóna adósságválsága, illetve az euró jövőjével kapcsolatos találgatások miatt megállíthatatlanul nőtt a frank iránti kereslet.

Nem tudjuk mi, de valami lesz

A Citigroup várakozás szerint az SNB végül kénytelen lesz negatív kamatlábat bevezetni az árfolyamkorlát védelme érdekében. Gyors beavatkozás azonban nem várható. A jegybank valószínűleg nem tesz megelőző lépéseket, csak akkor hoz újabb intézkedéseket, ha nem tehet mást.

A Bloomberg havi rendszerességgel feltett körkérdésében megszólaló közgazdászok szerint az SNB legalább még két évig fenntartja az jelenlegi árfolyamgátat. Ezt a felmérést azonban még Mario Draghi ECB-elnök múlt hét végi Jackson Hole-i előadása előtt készítették. Draghi ott tovább ecsetelte a monetáris enyhítés lehetőségeit. Esther Reichelt, a Commerzbank elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy amíg nem ismertek az ECB beavatkozásának részletei, addig nehéz megjósolni azok következményeit, így a frankra gyakorolt hatását is.