Svédországban a legjobb nyugdíjasnak lenne és Afganisztánban a legrosszabb, ugyanakkor a világ országainak gazdagsága és nyugdíjas lakóik ellátása, életminősége nincs egyenes arányban egymással - derül ki a HelpAge International Global AgeWatch Indexéből, amelyet az ENSZ segítségével állított össze. A listán a világ 91 országa szerepel, amelyekben a föld idős lakóinak 89 százaléka él. Az Egyesült Államok, a világ leggazdagabb országa például csupán a 10 helyen áll a rangsorban. Srí Lanka a 36. szemben a 89. helyre került Pakisztánnal, pedig GDP-jük nagyjából egy szinten van.

Bolívia és Mauritius gazdaságuk teljesítményét meghazudtoló besorolást kaptak, míg a nagy feltörekvő országok, Brazília, Oroszország, India és Kína (BRIC) a világon elfoglalt hasonló státusuk ellenére vegyes képet mutatnak. India és Oroszország jóval lejjebb került, mint két társuk. Ezeket az eltéréseket azzal magyarázzák a HelpAge szakemberei, hogy sokat számít a nyugdíjrendszerek múltja. A skandináv országok akkor kezdték kiépíteni a maguk szisztémáit, amikor még nem voltak gazdagok - idézte a Guardian Mark Gormant, a szervezet igazgatóját.

Egészségügy és oktatás

A Sri Lankán élő idősek a jó közoktatásnak és alapvető egészségügyi ellátásnak köszönhetik viszonylag kedvező helyzetüket. Az emberek hamar megtanulják, hogy idős korukra is gondolniuk kell, amikor például megtakarításaikról döntenek. A szegényebb országokban emellett az oktatás segít abban, hogy a jogosult jobban tudjon alkudozni a nyugdíjfolyósító hivatalok bürokratáival.

Bolívia a 46. helyre került pedig a világ egyik legszegényebb országa. Ezt annak köszönheti, hogy ingyenes egészségügyi ellátást és a hozzájárulástól függetlenül járó, univerzális nyugdíjat vezetett be. Dél-Korea viszont csupán a 67. annak ellenére, hogy Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága. Ennek az az oka, hogy csak nemrégiben vezetették be a nyugdíjellátást.

Rémes elöregedés

A rangsort óriási demográfiai változás idején készítették el: 2050-re a világ lakosságának több mint ötöde, kétmilliárd ember lesz 60 évesnél idősebb. E korosztály tagjai ma többen vannak, mint az ötévesnél fiatalabbak, 2050-re pedig többen lesznek a 15 év alattiaknál is. Az elöregedés a feltörekvő országokban gyorsabb, mint a fejlettekben. Jelenleg az idősek valamivel több mint kétharmada él ilyen régiókban, ám ez az arány 2050-re négyötödre nő. A leggyorsabban elöregedő államokban - Nicaragua, Vietnam, Laosz, Jordánia, Mongólia - háromszorosára ugrik az idősek száma a következő szűk negyven évben.

A nemek szerinti megoszlás manapság úgy áll, hogy 100 hatvanévesnél idősebb nőre 84 hasonló korban lévő férfi jut. Ugyanakkor a nők helyzete rosszabb, különösen ha kevesebb nyugdíjjogosultságot szerző munkát végeztek, s ezért alacsony nyugdíjuk. A HelpAge kutatóinak meglepő megállapítása ugyanakkor, hogy - bármelyik nem esetén - az öregedés nem feltétlenül jár az egészségügyi kiadások hasonló emelkedésével. Ez megint csak az oktatás és az egészségbiztosítás színvonalától függ.

Magyarország régiós második

Magyarországot - amely a 91-es lista 40. helyén áll - a kelet-közép-európai régió országai közül csak Csehország előzte meg. A helyezést négy ismérv alapján számolták ki a HelpAge statisztikusai, amelyeket lényegében egyenlő súllyal vették figyelembe. Az első a nyugdíjasok jövedelmének biztonsága, ami magában foglalja az időskori szegénység értékelését is. Ebben a sorrendben Magyarország a 19. A második az idősek egészségi állapota, ami egyebek mellett figyelembe veszi a 60 év felett várható élettartamot. Ebben az összehasonlításban az 57. helyen állnak a magyar nyugdíjasok.

A harmadik részmutató foglalkoztatási és oktatási adataik alapján rangsorolja az országokat, számolva az idősebbek munkavállalási lehetőségeivel. Ebben az összehasonlításban a 39. helyre került Magyarország. Végül a negyedik ismérvben azt próbálták számszerűsíteni a lista készítői, hogy mennyire érzik életüket értelmesnek az idős emberek. Úgy tűnik, a magyar nyugdíjasok nem túl pozitívan élik meg a korukat: ebben a sorrendben csak 65. Magyarország.

 

Nyugdíjaslista*
1. Svédország
2. Norvégia
3. Németország
4. Hollandia
5. Kanada
(...)
11. Ausztria
(...)
25. Csehország
(...)
40. Magyarország
41. Horvátország
(...)
48. Románia
49. Szlovákia
(...)
62. Lengyelország
*a világ országának sorrendje a nyugdíjasok életszínvonala alapján
Forrás: Guardian