Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mostani jelentésben a 12 regionális Fed-körzetből kilenc számolt be a gazdasági aktivitás szerény vagy mérsékelt növekedéséről, kettő, New York és Kansas City egyenletes javulásáról, egy pedig, a bostoni, kifejezetten bizakodó hangot ütött meg. A bostoni régió hangulatának jellemzésére használt "upbeat" kifejezés első alkalommal jelent meg a Bézs Könyvben. A régiók fele bizakodóan vázolta fel a növekedési kilátásokat.

Az előző, decemberi Bézs Könyvben tíz körzet számolt be a a gazdasági aktivitás szerény, mérsékelt vagy egyenletes ütemű javulásáról. A New York-i régió akkor változatlan, a bostoni pedig "valamivel lassabb növekedést jelzett. Az üzleti szereplők megkérdezésén, szubjektív benyomásainak összegzésén alapuló gazdasági állapotfelmérés megállapításai alapján a foglalkoztatás tovább javult, az amerikai GDP 70 százalékát adó fogyasztói kiadások pedig tovább emelkedtek a régiók többségében.

Az előző Bézs Könyvben már hangsúlyosan szerepeltetett bérnövekedési nyomás a mostani felmérés szerint azonban mintha megtorpant volna, nem bizonyult tartósnak. A béremelés ütemének gyorsulását csak két régió jelezte. A bérnövekedési nyomás összességében "visszafogott maradt" - állapította meg a dokumentum. A szakmunkásbérek növekedését hét régióban észlelték, az alacsonyan képzett munkaerő bérének növelése irányába ható nyomást pedig a munkaerő-kínálat szűkülése miatt hat régióban.

A feldolgozóipari teljesítmény általában gyengült - ez alól csak az autóipar és a repülőgépipar volt kivétel. Számos régióban a dollár árfolyamának az erősödésére vezették vissza a feldolgozóipari termékek iránti kereslet csökkenését, elsősorban az exportkeresletét. A feldolgozóipar azonban ezzel együtt is öt régióban bizakodó a jövőt illetően.

Az energiaipar számos ágazatában továbbra is nehézségekről számoltak be a megkérdezett gazdasági szereplők az energiaárak csökkenése miatt. A lakóingatlan és a kereskedelmi ingatlan piac az élénkülés jeleit mutatja. A hitelezési aktivitás és a törlesztő "jó hitelek" aránya javult.

A mostani jelentés a szokatlanul enyhe tél ruházati cikkek forgalmára és a sí turizmusra gyakorolt negatív hatását emelte ki. A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. A november végétől január elejéig terjedő időszakot lefedő mostani jelentést a Philadelphia Fed állította össze.