A főigazgató a visegrádi négyek (V4) gazdasági reformtapasztalatainak átadásáról tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Szavai szerint Ukrajnában a gyors privatizáció kifizetődőbb, mert feltétlenül szükséges a költségvetés bevételeinek növelése. Mindez strukturális reformok nélkül nem hozza meg a várt eredményt. Fontosnak nevezte, hogy Ukrajna teremtsen kiszámítható környezetet a külföldi befektetők számára egyebek mellett a nemzeti valuta stabilizálásával és új jogszabályok megalkotásával.

A V4 országok, amelyek 10-15 éve mentek végig ezen a folyamaton, frissebb tapasztalatokkal rendelkeznek, mint a nyugati uniós államok, hasonló kulturális és történelmi háttérrel rendelkeznek, segítségükkel érzékelhetően gyorsítani tudják az ukrajnai gazdasági reformokat.

Négy szektor fejlesztésének lehetőségeit tekintették át a visegrádi országok szakértői ukrán partnereikkel: a mezőgazdaságot, az autóipart, az energetikát és az informatikát - mondta Vasa László főigazgató-helyettes.

A mezőgazdaságban Ukrajna hatalmas potenciállal rendelkezik, de a beruházások hiánya okozza a legnagyobb problémát az ágazatnak. Elsősorban a jogszabályi környezeten kell változtatnia Ukrajnának oly módon, hogy szabályozott legyen a biztonságos, hosszú távú bérlet, majd a későbbiekben lehetővé váljon a földtulajdon szerzése is, hogy vonzza a külföldi működő tőkét az agrárágazatba. Komoly probléma a nagy holdingok meghatározó szerepe a mezőgazdaságban. A munkahelyteremtés szempontjából fontos lenne, a kisgazdaságok kialakulásának elősegítése.

Az autóiparban Ukrajna előnye az olcsó, szakképzett munkaerő, ugyanakkor több energiát kell fordítani az országban a fiatalabb generációk szakképzésére a munkaerő-utánpótlás érdekében. Komoly hiányosságként emelte ki, hogy nincs átfogó stratégiája a kormányzatnak a szektor fejlesztésére, valamint a beszállító alvállalkozók gyakran nem tudnak megfelelni az uniós minőségi követelményeknek.

Jelentős kihívásnak nevezte a főigazgató-helyettes az ukrajnai energiaszektor átalakítását. A kijevi kormányban és a szakintézetekben már hozzáláttak egy hosszú távú stratégia kialakításához. Megjegyezte, hogy amint elkészül egy egységes álláspont, azután lehet majd a privatizációval foglalkozni. A megújuló energiaforrások kapjanak nagyobb részesedést. Példaként említette a biomassza energetikai célú hasznosítását, amire Ukrajnának jó adottságai vannak.

Az informatikai területen Vasa szerint Ukrajna vonzó befektetési célország az olcsó, szakképzett munkaerőnek, valamint a viszonylag alacsony befektetési költségeknek köszönhetően. Hiányosságként említette, hogy az adózási rendszer Ukrajnában nem veszi figyelembe az ágazat sajátosságait. Különösen fontosnak nevezte a technikai infrastruktúra fejlesztését, amihez viszont uniós programokon keresztül szerezhet pénzügyi forrásokat Ukrajna.