A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: Európában ma gyakran esik szó az európai értékekről, de gyakran úgy, mintha Brüsszelben őriznék ezeket egy széfben, amelynek "kulcsát csak néhány kiváltságos ember hordhatja a mellényzsebében". Az igazság az, hogy valóban vannak széfek, amelyekben őrzik ezeket az értékeket, de ezek nem Brüsszelben, hanem az európai polgárok szívében vannak.

Sokak szerint "Európa Brüsszelben van", onnan mondhatják meg a tagállamoknak, kinek mit kell tennie. Éppen ez a gondolkodásmód az oka, amiért 2008-ban kitört a pénzügyi válság, ez tette gyengévé a tagállamokat, és ez "vezetett" 2015-ben a menekültek ideérkezésekor is - vélekedett. A vége az lett, hogy "a munkaerő szabad áramlását az illegális menekültek szabad vándorlása váltotta fel".

Orbán Viktor szerint Közép-Európa a kontinens kapuja és bástyája, sokszínű, keresztény, multietnikus terület, "kicsit huzatos hely", de mi mégis közös hazaként tekintünk rá. Büszkeséggel tölt el minket, hogy itt élhetünk, büszkék vagyunk nemzeteinkre, azok történelmi teljesítményére, arra, hogy túléltük a nehéz évszázadokat. Egy biztos: szlovénként és magyarként akarunk megmaradni a jövő számára is.

Hangsúlyozta: egy nagy európai vita közepén állunk, menekültek vagy a saját családjaink, ez itt a kérdés. Európában sokan gondolják, hogy az elöregedő kontinens gondjait bevándorlókkal kell megoldani, de mi azt mondjuk, hogy ha nehéz és bonyolultabb is, nekünk a saját belső tartalékainkat kell mozgósítani, hogy nemzetként fennmaradhassunk, és hisszük, hogy ez lehetséges, még ha le is akarnak beszélni erről minket - mondta.

Orbán szerint korábban azt mondták, nem lehetséges megvédeni a határokat, megállítani a menekülteket, de a közép-európaiak, ha az életükről, a jövőjükről, a hazájukról, a hitükről, a családjukról van szó, mindenre képesek.

A Fidesz elnökét a szintén az Európai Néppártban (EPP) helyet foglaló SDS elnöke, Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök hívta meg a kongresszusra és kérte fel beszéde megtartására.

(Korábban a lengyel kormánypárttól fejezték ki szolidaritásukat az Orbán-kabinet felé. Erről itt írtunk.