Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed július 29-én záródott kétnapos kamatdöntő ülésének szerdán ismertetett jegyzőkönyve szerint a kamatdöntők szerint közel a hosszú ideje első kamatemelés, ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a kínai gazdaságnövekedés jelentősebb lassulása kockázatot jelent az amerikai gazdaságra nézve.

A kamatdöntők, akik sorrendben ötödször döntöttek egyhangúlag a kamat szinten tartásáról, úgy vélték, hogy még a korábbiaknál is pozitívabban alakult a foglalkoztatás helyzete, a munkanélküliség pedig még inkább csökkent, de "bizonyos" további javulásra van szükség a kamatemelés előtt. A kamatdöntők egyben kétkedésüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az infláció elég magas-e ahhoz, ami megengedhetné a kamatemelést.

A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a kamatdöntők egyike kamatemelést akart, de végül ő is szinten tartás mellett szavazott.

A munkanélküliségi ráta a 2009-es 10 százalékról most júliusban már 5,3 százalékra csökkent, a Fed másik fő célja, az infláció azonban már több mint három éve elmarad a két százalékos céltól. Szerdán ismertették épp, hogy júliusban az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció 1,8 százalék volt.

A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző szándékkal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot.