Az Eurasia Group szakértői azt valószínűsítették, hogy a Downing Street januárban vagy februárban hivatalosan elindítja a kilépési folyamatot az 50. cikkely aktiválásával.

A nyáron a brit sajtóban szinte folyamatosan láttak napvilágot olyan jelentések, amelyek szerint Theresa May brit miniszterelnök a jövő tavasszal esedékes francia elnökválasztás és a jövő őszi német parlamenti választások miatt halogathatja a kilépési tárgyalások elkezdését, az Eurasia elemzői szerint azonban ilyen hosszadalmas késleltetés valószínűtlen. Ennek egyik oka az, hogy a többi EU-tagállam vezetőinek türelme hamar elfogyhat, ha azt tapasztalják, hogy May egyre csak halogatja az 50. cikkely aktiválását. Az EU vezetői már azt is engedménynek tekintik, hogy ennyi időt engedtek Theresa Maynek a kilépési tárgyalások előkészületeire.

Bár nem tudják rákényszeríteni Londont az 50. cikkely aktiválására, fenyegetőzhetnek azonban azzal, hogy "megkeserítik a brit kormány életét", ha az érdemi tárgyalások végre elkezdődnek, és ezzel Theresa May is tisztában van. Mindemellett elképzelhető, hogy a többi EU-vezető beleegyezik a Lisszaboni Szerződésben meghatározott kétévi tárgyalási idő meghosszabbításába, mivel politikailag ez tűnik a legkedvezőbb megoldásnak London és az unió számára egyaránt. Ennek egyik alternatívája ugyanis az, hogy a kétévi tárgyalássorozat eredménytelensége esetén a kétoldalú kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere alapján folytatódik, ami egyebek mellett vámakadályok megjelenését jelentheti az áruforgalomban.

Nem szabad azonban lebecsülni azt az erőteljes nyomást, amely várhatóan Theresa Mayre nehezedik majd, annak érdekében, hogy a 2019-ben esedékes következő európai parlamenti választásokig érjenek véget a kilépési tárgyalások. Ez "kényelmes időpontja" lehetne Nagy-Britannia távozásának az EU-ból, mivel az EP-választások után következik az új uniós biztosok kinevezése, és 2020-ban lejár az EU jelenlegi hétéves költségvetési időszaka is. Mindezek alapján lehetséges, hogy Theresa May a december 15-16-án esedékes brüsszeli EU-csúcson bejelenti az 50. cikkely néhány héten belüli aktiválásának szándékát.

May eddig csak annyit közölt több nyilatkozatában is, hogy addig nem szabad aktiválni a kilépési mechanizmust, amíg nem áll össze egyértelműen a brit kormány tárgyalási stratégiája. A brit miniszterelnök nem titkolta azt sem, hogy London az 50. cikkelyt az év vége előtt nem kívánja aktiválni.