Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a nagy élelmiszerláncok, mint a Lidl és a Biedronka, folyamatosan újabb dolgozókat vesznek fel Lengyelországban és emelik a béreket, a Tesco Polska eredményei hónapok óta romlanak és 700 ember elbocsátására készülnek - adta hírül a Gazeta Wyborcza.

Februárban még arról érkezett hír, hogy elmélyült a konfliktus a Szolidaritás szakszervezet Tescónál működő szervezete és a hálózat között. A szakszervezet bruttó 350 zlotys béremelést követelt minden dolgozónak, és bruttó 200 zlotyt a vezető pozíciókban lévőknek, mert úgy véli, hogy a 2300 zlotys (166 ezer forint) bruttó kereset messze elmarad attól, amit a többi hálózatnál kaphatnának. A Tesco visszautasította a követeléseket.

Rossz fordulat

A vitának azonban egy csapásra véget vetett, hogy a cégnél csoportos leépítés lesz. A szakszervezet helyi vezetője, Maria Jakubowska közölte, hogy március első napjaiban értesítették őket az elbocsátásokról. Még nem lehet tudni, hányan kerülnek az utcára, de maximum 700 dolgozó számíthat változásra. Egy részüknek felmondanak, mások a hálózat más üzleteiben kapnak munkát.

Az elbocsátások a bezárandó szupermarketek dolgozói mellett elsősorban az ellenőrzésekkel és az online vásárlással foglalkozó alkalmazottakat érintik. Nem fogják elküldeni pénztárosokat és az árukkal foglalkozókat. Néhány helyen beszüntetik az internetes kereskedelmet.

A Tesco legnagyobb piaca Kelet-Közép-Európában Lengyelország, ám a cég pechjére a lengyel vásárlók jobban szeretik a diszkontokat, mint a szokásos hipermarketeket. Jakubowska attól tart, hogy a csoportos elbocsátások tovább fogják rontani a cég helyzetét, mert már most is kevesen vannak, ezért leterheltek a dolgozók, ami egy idő után ronthatja a boltok szolgáltatásait.