Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke bejelentette biztosi kollégiumának összetételét, amelybe az új ciklusban 7 alelnökkel dolgozik majd - ebből egy "első alelnök", a bizottságban újra 9 női biztos lesz.

Az új bizottságban az alelnökök mindegyike valamely fontosabb, több "egyszerű" biztosi portfolió munkáját összehangoló területért lesz felelős. Ők irányítják és egyeztetik az egyes projektek megvalósításában részt vevő biztosi hivatalok munkáját, és a felmerülő új kihívások nyomán szükség esetén módosítják az adott célprojektre tömörült portfóliók összetételét. Az alelnökök feladata lesz az egyes részterületek közötti folyamatos egyeztetés, a korábbiaknál teljesebb együttműködés kialakítása, az intézményrendszer dinamikus működésének biztosítása.

A bizottság tervezett összetételét ismertető sajtótájékoztatón Juncker ugyanakkor hangsúlyozta: az új bizottságban nincsenek első- vagy másodrangú biztosok, hanem "csapatvezetők és csapatjátékosok" vannak, akik együtt fognak dolgozni a kollegialitás és a kölcsönös egymásra utaltság szellemében. "Meg akarom szüntetni a szekértábor-mentalitást, és új, együttműködésen alapuló, a tényleges változásokat segítő munkamódszert szeretnék teremteni" - tette hozzá.

Alelnökök

Juncker első alelnöke és jobbkeze a holland Frans Timmermans, akinek a feladata a jobb szabályozási agenda lesz, de a feladatai közé tartozik majd, hogy watchdogként ügyeljen az alapjogok chartájának és a jogállamiság betartására az Európai Bizottság működésében.

Ami már korábban kiderült: az olasz Federica Mogherini lett az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője - ezzel a poszttal szintén a bizottság alelnökévé is vált egyben.

Kristalina Georieva a költségvetésért és humánerőforrásért felelős biztos, illetve a bizottság egyik alelnöke lesz.

Alenka Bratusek szlovén jelölt az energia unióért felelős portfóliót kapja, szintésn alelnöki pozícióval együtt.

A finn Jyrki Katainen a foglalkoztatásért, növekedésért, befektetésért és versenyképességért felelős biztos lesz, valamint a bizottság egyik alelnöki pozícióját is be fogja tölteni.

A lett Valdis Dombrovskis az euróért és társadalmi párbeszédért felelős portfóliót kapja egy alelnöki pozícióval kiegészítve.

Andrus Ansip észt biztosjelölt az egységes digitális piacért felelős tárcáért felel majd és a biztottság egyik alelnöke lesz.

 

Forrás: Európai Bizottság
Kép: A nagyobb képért kattintson!

Nem jött be a találgatás

Navracsics Tibor, Juncker bizottságában az ifjúságért, kultúráért és állampolgárságért felelős uniós biztos lesz, amennyiben az Európai Parlament is jóvá hagyja a jelölést. A brüsszeli testület közleménye szerint a magyar biztos a bizottság kulturális és oktatásért felelős főigazgatósága (EAC), a Közös Kutatóközpont (JRC), a brüsszeli székhelyű Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA), a Kutatási Végrehajtó Ügynökség (REA) munkájára támaszkodhat majd, emellett ő felel majd az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT) valamint az Európai Unió Kiadóhivatalával (OP) való kapcsolattartásért.

Navracsics korábban úgy nyilatkozott, hogy ő a bővítésért vagy a közlekedésért felelős portfóliót favorizálta volna. Ehhez képest a bejelentés előtt olyan hírek jelentek meg, hogy a magyar biztosjelölt neve a kereskedelemmel vagy a vámügyekkel foglalkozó tárcák esetén merült fel. A bejelentés fényében kijelenthető, hogy egyik találgatás sem jött be.

Juncker levelet írt Navracsicsnak

Az MTI idézi Juncker egy szintén közzétett levét, amelyben hivatalosan tudatta Navracsiccsal, hogy milyen feladatot szán neki a bizottságban. Ebben Juncker tudatja, hogy oktatásügyi, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosként a növekedésért, foglalkoztatásért és versenyképességért, továbbá az euróért és társadalmi párbeszédért, illetve a digitális egységes piacért felelős alelnökök, Jyrki Katainen, Valdis Dombrovskis és Andrus Ansip koordinálja majd azt a területet, amelyet ő irányít.

"Az Ön felelősségi körébe tartozó területek tetemes társadalmi és politikai jelentőséggel bírnak" - írja a magyar külgazdasági és külügyminiszternek a bizottság elnöke. Juncker szerint a válság hatásait tetézi, hogy a tagállamok sok olyan kihívással is kénytelenek szembenézni, amelyek a válság előttről datálódnak, mint például azzal, hogy az oktatási rendszereknek meg kell felelniük a XXI. század jelentette kihívásoknak.

"Lényeges az is, hogy eljussunk az állampolgárokhoz, elmagyarázzuk és bizonyítsuk számukra tetteink értékeit" - húzza alá Juncker. A bizottság új elnöke világossá teszi, azt szeretné, ha Navracsics 7 kiemelt területre összpontosítana. A levélből kiderül, hogy hivatalba lépését követő 3 hónapon belül a brüsszeli testület foglalkoztatási, növekedési és versenyképességi csomagot mutat majd be, amelyben Navracsics hozzájárulására is számít, elsősorban az oktatási infrastruktúrára vonatkozásában.

A luxemburgi politikus a tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolását szolgáló úgynevezett európai szemeszterben is számít a magyar politikus munkájára, mert - mint írja - a szemeszter az oktatás modernizálásának eszköze kell legyen, a többi között a 2020-ra kitűzött stratégiai célok előmozdítása révén. Juncker azt szeretné, ha a kultúra az innováció katalizátora lenne, s maximálisan hozzájárulna a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez, főleg a fiatalok körében, továbbá a kultúra sokszínűségének értékességét hangsúlyozná, és eljuttatná az európai kultúrát olyan közönségekhez, amelyek számára az jelenleg ismeretlen. Juncker az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgári biztos feladataként jelöli ki az európai egyetemek kapcsolatépítésének előmozdítását, és az úgynevezett tudásháromszögnek az erősítését, az oktatás, az üzleti és a tudományos szektor együttműködése révén.

"Az Ön felelőssége, hogy folytassa az Európai Innovációs és Technológiai Intézet munkájának vezetését Budapesten, továbbá a bizottság közös kutatási központjáét, amelynek folyamatosan a bizottság szolgálatait kiszolgáló intézménnyé kell válnia" - írja levelében Juncker, aki emellett azt is a magyar politikus feladatául szabja, hogy az ifjúság foglalkoztatásának elősegítése terén támogassa a foglalkoztatási ügyekért felelős biztost, a belga Marianne Thyssent.

Utolsó pontként a bizottság megválasztott elnöke azt írja, erősíteni kell azt, ahogy az uniós közvélemény látja az Európai Unió működését, illetve azt, hogy hogyan készülnek az uniós szakpolitikák.

A lengyelek újabb erős pozíciót kaptak

A beslőpiacért, iparért, vállalkozásért és kis- és közép vállalatokéert felelős portfóliójáért a lengyel Elzbieta Bienkowska felel majd. Ezzel a lengyelek egy újabb erős pozíciót "zsebelhettek" be azután, hogy Donald Tusk miniszterelnököt megválasztották az Európai Tanács élére.

A versenyügyekért felelős portfóliót a dán Margrethe Vestager kapja, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős tárca pedig Günter Oettinger német biztosjelölthöz kerül.

A gazdasági és pénzügyi, valamint adózásért és vámügyekért felelős biztos - a korábbi kiszivárogtatásoknak megfelelően - a francia Pierre Moscovici lesz.

A britek is erős portfoliót kaptak: Jonathan Hillt Juncker a pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős tárcára javasolja.

Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalása miatt kiemelt fontosságú kereskedelmi tárcát a svéd Cecilia Malmström kapta.

Az európai szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosi pozícióra az osztrák Johannes Hahnt javasolja Juncker.

A közlekedésért és űrkutatásért felelős portfolió a szlovák Maros Sefcovichoz került.

A környezetvédelemért, tengeri ügyekért és halászatért felelős tárcára a máltai Karmenu Vellát jelölte az új elnök.

A bevándorlásért felelős portfoliót a görög Dimitrisz Avramopulosz kapta.

Az agrárügyek az ír jelölthöz, Phil Hoganhez kerülnek. A klímaügyekért és energiáért felelős tárca a spanyol Miguel Arias Cañete-hez kerül.

A belga Marianne Thyssen foglalkoztatásért, társadalmi ügyekért, szakképzésért és munkaerő-piaci mobilitásért fog felelni Juncker csapatában.

A litván jelölt, Vytenis Andriukaitis - volt egészségügyi miniszter - élelmiszerbiztonságért és egészségügyért felel majd.

A humanitárius segélyezésért és válságmenedzsmentért felelős posztot a ciprusi Hrisztosz Sztilianidesz kapja.

A horvát Neven Mimica a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős tárcát delegálta Juncker.

A csehek jelöltje, Vera Jorová az igazságügyért, fogyasztókért és a nemek közötti egyenlőségért felelős biztosi posztor kapta.

A regionális politika a román Corina Cretuhoz került.

A kutatásért, tudományért és innovációért felelős portfóliót a portugál Carlos Moedas kapta.