Minden nap rekordot dönt az olaj árcsökkenése: kedden a hordónként 30 dolláros szintet célozta meg a fekete arany, amivel 12 éve nem látott mélységbe hanyatlott - jelentette a Reuters. Az elemzők egymás után viszik lejjebb az árzuhanás aljára vonatkozó várakozásaikat - a 20 dollár/hordós ár, ami korábban hihetetlenül alacsonynak tűnt, ma már nem az.

Bő tíz nap alatt idén eddig 16 százalékkal mérséklődött az olaj ára elsősorban a piaci túlkínálat miatt. A hanyatláshoz hozzájárulnak a kínai gazdaság gyengülésével kapcsolatos spekulációk, illetve az ázsiai óriás tőzsdéin kialakult felfordulás. Végül a dollár erősödése is ránehezedik a piacra, ami megdrágítja az olajvásárlást mindazoknak, akiknek ehhez át kell váltaniuk devizájukat.

Nem látni az alját

Az áresés folytatódását váró hangulat erősödött - foglalja össze a lényeget Brenda Kelly, a London Capital Group tőketársaság elemzője. A Brent ára kedden 30,43 dollár/hordóig csúszott vissza, majd kicsit korrigált. Ilyen mélységben utoljára 2004 áprilisában járt az ár. Az amerikai WTI 30,41 dolláron fogott padlót egyelőre, ami 2003 decembere óta nem látott mélypont.

A tőzsdei adatok szerint a WTI-re kötött short üzletek - ezek azok az adásvételek, amelyekkel a termék áresése esetén keresnek a befektetők - rekordmagasságba nőttek. Eszerint tehát sok kereskedő az olajár további szánkázására számít.

Zakatol a kitermelés

Miközben - részben a kínai bizonytalanság miatt - a fekete arany iránti kereslet törékeny, a kitermelés zakatol. Irak, az OPEC második legnagyobb termelője rekordszintre, havonta 3,63 millió hordóra akarja növelni a déli olajtermináljairól induló exportját februárban - tudta meg a Reuters ágazati forrásokból. A kartell egyes tagállamait annyira megrémítette ez a perspektíva, hogy rendkívüli OPEC-ülést akarnak összehívatni az első negyedévben.

A Barclays, a Macquarie, a Bank of America Merrill Lynch, a Standard Chartered és a Société Generale is lefelé módosította a napokban 2016-os olajár-előrejelzését. A legalacsonyabb szintet a Standard Chartered jósolja. Eszerint rövid időre hordónként 10 dollárig eshet a fekete arany ára, mielőtt a befektetők úgy gondolják, hogy ami sok, az sok (pontosabban, ami kevés, az kevés).

Elhullik a cégek fele

Előállt egy prognózissal Fadel Gheit, az Oppenheimer & Co. vezető olaj- és gázipari elemzője is. Eszerint az amerikai olajtermelők fele csődbe megy, mielőtt a piac visszanyeri egyensúlyát. A szakértő szerint a jelenlegi mélységekhez képest 50-100 százalékkal drágulhat a fekete arany, azaz az olajár 60 dollár/hordó körül stabilizálódhat.

Gheit úgy látja, hogy az olajpala-kitermeléssel foglalkozó vállalkozások fele akkor sem lenne képes nyereségesen tevékenykedni, ha ez az 50-60 dolláros szint beállna, ugyanis a költségeiket csak az fedezné, ha hordónként 70 dollárba kerülne a fekete arany. A jelenlegi szinten még a nagyoknak, az ExxonMobilnak és a Chevronnak is meg kell gondolnia, hogy van-e elég pénze osztalékot fizetni a részvényeseinek.