Több mint egymilliárd dollárra van szükség a nyugat-afrikai Ebola-járvány megfékezéséhez - jelentette ki David Nabarro, az ENSZ illetékes koordinátora a BBC tudósítása szerint. Egy hónappal ezelőtt 100 millió dollárra becsültük a költségeket, amit a járvány gyorsuló terjedése miatt kellett a tízszeresére növelnünk - tette hozzá. Ilyen gyorsan szétspriccelő járványt még nem láttunk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - amely többször bírálta a világ országait, hogy nem adnak kellő támogatást a vírus elleni harchoz - az előbbivel megegyező vélemény fogalmaz meg. Eszerint ilyen brutális járvánnyal még nem találkozhattunk a modern időkben. A WHO a hét elején figyelmeztetett arra, hogy a járvány immáron olyan gyorsan terjed hogy nem tudnak lépést tartani vele.

Nem tudnak lépést tartani

A halálesetek száma 2460-ra emelkedett és majdnem ötezren kapták el a fertőzést a járvány tél égi kirobbanása óta - írta a Reuters. Az ENSZ helyszínen lévő szakértői arról számolnak be, hogy a betegek ápolására létrehozott központok megteltek. A világszervezet gyermekek védelmével foglalkozó szervezete, az UNICEF beszámolója szerint egyszerű módszereket ajánlanak az embereknek a védekezésre, például q, hogy műanyag szatyrokat vegyenek magukra, amikor beteg rokonaikkal foglalkoznak

A gyermekek kezelésére olyanokat kértek fel, akik átestek a betegségen, ezért immúnissá váltak az Ebola fertőzésre. A járvány elleni védekezésben az egészségügyi személyzet bővítése ígér sikert. A WHO becslése szerint 500-600 külföldi szakemberre és tízezer helyi ápolóra lenne szükség a hatékony fellépéshez. Az utóbbiak körében sokkal gyakoribb a megbetegedés, mint a civileknél - a több mint 300 megfertőzött egészségügyi dolgozó fele meghalt.

Több lesz 20 ezernél

Kuba 165 egészségügyi szakembert küld a helyszínre, az USA Barack Obama elnök bejelentése szerint 3000 fős katonai alakulattal igyekszik segíteni az elkülönítő helyek létrehozását. Emellett részt vállalnak a helyiek képzésében.

A bejelentett új heti megbetegedések száma a korábban tapasztalt néhány százról hamarosan ezrekre mehet fél - figyelmeztetnek szakértők. A WHO korábban úgy becsülte, hogy összesen 20 ezren kaphatják majd el az Ebola-fertőzést, ám ma már van olyan munkatársa a szervezetnek, aki szerint ez szerény becslés volt. Jó hír, hogy néhány olyan régiókból, ahol korábban nagyon sokan kapták el a kórt, az utóbbi napokban nem érkezett hír új megbetegedésről.

Az IMF friss becslése szerint Libériában és Sierra Leonéban 3,5 százalékkal zsugorodhat a gazdaság az Ebola pusztítása miatt. A rendkívüli helyzet sújtja a bányászatot, a mezőgazdaságot és a szolgáltatási szektort is.