Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Minden lehetségesnek tűnik" - ezzel a címmel indította a voksolás napjáról szóló összefoglalóját az ORF közmédia. Az írás szerint nem sok eddigi választás volt annyira feszült, mint a mostani, mert több kérdés nyitva maradt, köztük még az is, hogy melyik párt kapja a legtöbb szavazatot. Lehetséges, hogy az ország egész politikai szerkezetében változások lesznek - tették hozzá.

Christoph Hofinger, a Sora közvélemény-kutatási intézet szakértője szintén úgy nyilatkozott, hogy még az utolsó pillanatokban is lehetnek változások. Úgy vélte, a végeredményben lesznek meglepetések az előzetes várakozásokhoz képest.

A választási előrejelzések szerint a győzelemre legnagyobb esélye az Osztrák Néppártnak (ÖVP) van, amely a szavazatok 32-34 százalékát szerezheti meg. A második helyért a bevándorlóellenes felhangoktól sem mentes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az eddigi legnagyobb politikai erő, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) verseng, ők a prognózisok szerint 24-26 százaléknyi voksra számíthatnak. A többi induló párt közül csak háromnak - két zöldnek és egy liberálisnak - adnak esélyt a parlamentbe kerülésre, de várhatóan azok sem szereznek 5-6 százaléknál többet.

Az elemzők többsége egy ÖVP-FPÖ koalíció megalakulását tartja a legvalószínűbbnek, mert a néppárt korában értésre adta, hogy korábbi koalíciós partnerével, az SPÖ-vel nem kíván szövetségre lépni. Ám a tényleges választási eredmény függvényében más koalíciós összetétel is elképzelhető. Az új kancellár Sebastian Kurz, az ÖVP 31 éves elnöke lehet.

Az APA osztrák hírügynökség vasárnap nyilvánosságra hozta, hogy a pártok mennyi hozzájárulást gyűjtöttek össze kampányukra a választás előtt. Az összes bevétel 3,4 millió euróra rúgott, ebből legnagyobb arányban, 2,1 millió euróval az ÖVP részesedett, míg a második legnagyobb összeggel, 820 ezer euróval a kis liberális NEOS párt büszkélkedhet - írja at MTI.

Nyilatkozott az államfő és a kancellár

A vasárnapi osztrák előrehozott parlamenti választás végeredményének ismertetése után Alexander van der Bellen államfő megkezdi konzultációit a parlamentbe jutott pártok vezetőivel az új kormány alakításáról - erről maga az elnök beszélt Bécsben, miután leadta szavazatát. Van der Bellen kijelentette, nagyon fontosnak tartja, hogy minden választásra jogosult részt vegyen a voksoláson. "Álláspontom szerint a szavazás nem luxus, hanem kötelesség."

Beszélt az államfő a választás utáni menetrendről is. Megerősítette, hogy a kormány kedden minden bizonnyal lemond, és ügyvezető kabinetként folytatja a munkát. A választás kimeneteléről Van der Bellen csak annyit mondott, hogy nem bízik meg teljesen az előzetes közvélemény-kutatásokban, és más eredményt is elképzelhetőnek tart, mint amelyet ezek mutatnak. Jelezte, hogy Európai Unió-párti kormány megalakulását tartaná szerencsésnek, különös tekintettel arra a helyzetre, amelyben az EU az Egyesült Királyság kilépéséről született döntés után került.

Szavazatát leadva Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke rövid nyilatkozatában optimistának mondta magát, és jelezte: arra számít, hogy pártja meglepetést okoz az előrejelzésekhez képest. Videoüzenetében Kern ismét arra kérte a választókat, hogy pártjára szavazzanak, és tegyék lehetővé, hogy szociáldemokrata, a világra nyitott kormány alakuljon meg - írja az MTI.

A kép forrása: Pixabay