Alekszej Kudrin, aki példátlan módon 11 éven át tudta megőrizni pénzügyminiszteri helyét az orosz kormányban, s világ- és hazai pénzügyi válságok során vezette át az országot nemzetközileg is nagy elismerést aratva, egyetlen megjegyzésével zuhant a politikai szakadékba. Nyilvánosan kijelentette, hogy ha a választások után Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev államfő helyet cserélnek, ő nem lesz hajlandó ez utóbbi kormányában szolgálni. Medvegyev másnap kirúgatta, s orosz források szerint most összes többi állásától is megfosztják.

Arkagyij Dvorkovics, az államfő gazdasági főtanácsadója szerint miután már nem ő a pénzügyminiszter, nem képviselheti Oroszországot külföldi intézményeknél, de a hazaiaknál sem. Így leváltják a pénzpiaci és az országos banktanács elnöki posztjáról is.

Ezeken a posztokon a Reuters szerint azért hagyták meg leváltása után, hogy megnyugtassák a befektetőket, akik a gazdaságpolitika stabilitásának legfőbb zálogát látták benne, de mégis kénytelenek voltak ezekről is eltávolítani, miután Medvegyev nyilvánosan rendezett jelenetet miatta. A két ember között az alapvető ellentét, hogy Kudrin minden lehetséges alkalommal bírálta az államfő egyik kedvenc projektjét, a hadsereg újrafegyverzését, ami a következő tíz évben évente a GDP 4 százalékának megfelelő összeggel növelte volna a katonai kiadásokat, amit a volt pénzügyminiszter elfogadhatatlannak tartott csakúgy, mint Medvegyev költséges szociális programjait.

A tömegek számára rokonszenves, de az ország hosszú távú gazdasági érdekei szempontjából káros politikai döntések gyakori bírálatával Kudrin nem tette magát népszerűvé az oroszoknál, s valószínűleg sikeresnek bizonyult politikája mellett eddig az mentette meg, hogy Putyin nyilvánosan is személyes jó barátjának nevezte. Vélhetően ez most is segítségére lesz szorult helyzetében: a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Kudrin "a csapatom tagja marad", és sokan tudni vélik, hogy a választások után államfőként Putyin őt fogja kinevezni a jegybank elnökévé.