Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország és Fehéroroszország megkezdte a már elnevezésében is fenyegető Nyugat 2017 hadgyakorlatot - tudósított a gazeta.pl. A manőverek helye Oroszország nyugati része, Fehéroroszország, a kalinyingrádi övezet és a Balti-tenger. A gyakorlat szeptember 20-áig tart és nem csupán a lengyelek, hanem a NATO is többször nyugtalanságának adott hangot miatta.

A nyugati lapok szerint 100 ezer katona vesz részt a manőverben. A NATO álláspontja szerint Oroszországnak joga van ilyen hadgyakorlatokat tartani, a probléma az, hogy a Nyugat 2017 előkészítése és lebonyolítása nem átlátható. A Kreml 2008-ban szintén egy hadgyakorlat címén kezdett agresszív tevékenységbe Grúzia ellen, a 2014-es ukrajnai konfliktust szintén orosz katonai manőverek színezték.

Oroszország szerint a nyugati politikusok és szakértők véleményének semmi köze a valósághoz. Moszkva kitart amellett, hogy a manőverekben 12,7 ezer katona vesz részt. Ha ez a szám átlépné a 13 ezret, akkor a nemzetközi jogszabályok értelmében mindenképpen be kellene engedniük a gyakorlatok területére a külföldi megfigyelőket. Az orosz hadügyminisztérium szerint a hadgyakorlat teljesen védelmi jellegű.

Fenyegetnek

Miroslaw Rózanski nyugalmazott hadseregtábornok, a fegyveres erők volt vezetője, a védelmi tudományok doktora, a Stratpointa Biztonsági és Fejlesztési Alapítvány elnöke messze nem ért ezzel egyet. Szerinte az egyik fő cél a Balti államok és Lengyelország fenyegetettség érzetének fokozása. A tábornok emlékeztetett rá, hogy hadgyakorlatnak indult az 1968-as Csehszlovákia elleni invázió is. Ugyanakkor úgy véli, nem kell félni nyílt agressziótól Ukrajnával vagy a Baltikummal szemben, mert ehhez nem adottak a feltételek Oroszországban.

Összességében Nyugat 2017 egy támadó, agresszív és Nyugat-ellenes erődemonstráció, amely olyan elemeket tartalmaz, amelyek főleg a balti államokat és Lengyelországot ijesztgetik - mondta Rózanski. A Kreml értékelése szerint csupán felelet a NATO katonai hatalmának és infrastruktúrájának kiépítésére Oroszország közvetlen közelében. A hadgyakorlat alkalom arra is, hogy bemutassák az új orosz fegyvereket.