Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén több mint félmillió külföldről behozott használt gépkocsit fognak forgalomba helyezni Romániában, míg az új autók száma ennek egyötöde lesz - nyilatkozta Gabriel Sicoe, a Román Gépkocsigyártók Egyesületének (ACAROM) új elnöke a Maszol tudósítása szerint.

A szakember elmondta, hogy becsléseik szerint a 2016-ban 300 ezer használt gépkocsi került az utakra, ez növekszik nem kevéssel 2017-ben. Eközben a "rendes" szalonokból eladott új autók száma aligha fogja meghaladni a százezret - az elmúlt évben 130 ezer új autót értékesítettek Romániában.

Gabriel Sicoe szerint a piaci egyensúly javítása érdekében támogatni kellene az új gépkocsik vásárlását és korlátozni a használtautó-behozatalt. Az utóbbiból ugyanis a román állam szinte semmit sem profitál.

A külföldről behozott, majd forgalomba helyezett új autók után mintegy 3000 eurót kasszíroz a költségvetés áfa és jövedelemadó formájában. Egy Romániában gyártott új gépkocsiért esetén 3500 euró ez az összeg. Egy természetes személy által behozott használt autóval kapcsolatban csak közvetett bevételek keletkeznek a forgalomba helyezés költségei nyomán.

Mi a helyzet itthon?

Tavaly Magyarországon 142 ezer használt autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ezek átlagéletkora 11 évnél is magasabb. Ez a behozatali szám 16 százalékkal több, mint 2015-ben és volumenében jóval meghaladja a 96,5 ezres újautó-piacot.

A használtautó-import adminisztratív korlátozása itthon is felmerült. Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke korábban azt mondta: olyan adórendszert kellene alkotni, amely egyrészt a fiatalabb autókra vet ki alacsonyabb adót, másrészt figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat.